Bélszín és kaviár a gulyásszocializmusban
Vendéglátás egy magyar írónál az 1970-es években
Amikor 2016-ban az Írói fogások című, az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgáló kiállításunkat készítettük elő, akkor került elő a Kézirattár gyűjteményéből: Kállai Teréznek, Déry Tiborék házvezetőjének jegyzetfüzete, amelyben 1975 decemberétől 1979 márciusáig rögzítette, hogy kik vendégeskedtek és mit kaptak enni az író házában.
A kis notesz nemcsak az idős író utolsó éveinek baráti köreit térképezi fel, nemcsak a korszak kapcsolatrendszereire vet némi fényt, de a lejegyzett, nagyon is különböző menüsorok önmagukban is árulkodók. Az ételek ugyanis nem Déry vagy felesége kedvéért, hanem elsősorban a vendégeknek készültek, mégpedig alkalomhoz igazítottan, figyelembe véve az együtt étkezők közötti ...