2020. nov 18.

Itt lakott Tersánszky Józsi Jenő

írta: pimblog
Itt lakott Tersánszky Józsi Jenő

Más gangok, más szobák: írólakások egykor és most I.

A tavaszi hosszú karantén alatt indult el a PIM Más gangok, más szobák: írólakások egykor és most sorozata: Birtalan Zsolt fotós egykori budapesti írólakások helyszíneire látogatott el, megörökítve az épületek mai állapotát és a falakra helyezett emléktáblákat. A képekhez írt posztok elevenítették fel a házak és a lakóik történetét. A sorozat eddig megjelent részeiből itt is megosztunk néhányat. Elsőként Zeke Zsuzsanna mesél Tersánszky Józsi Jenő hajdani otthonáról.

tersanszky.png

Tersánszky Józsi Jenő Avar utcai otthonában, 1960-as évek, Better Dezső felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár, F.8472.)

A háromemeletes budai bérház kapuján belépve néhány lépcső vezet a magasföldszintre, ahol balra nyílik az 1-es számú lakás, amelyben Tersánszky Józsi Jenő lakott.

A harmincas évek eleje óta itt lakom az Avar utcában. Az ablakom a Déli vasút síneire nyílik. Ha kitekintek, a robogó vonatok visszaidézik gyermekkorom lüktető patakjainak, zúgó erdőjének zaját. Látom a Mátyás-templomot és a Citadellát. Innen szoktam figyelni a Tűzijátékokat. Szembe velem a Naphegy látszik, ahol fiatal koromban segédmunkásként egy villa építésében működtem közre. Sok-sok emlékem, vidám és szomorú fűződik ehhez a helyhez.

– nyilatkozott Tersánszky a 60-as években otthonáról.

avarutca9_bzs_optimized.jpg

Az Avar utca 9. szám és a rajta elhelyezett emléktábla (Fotó: Birtalan Zsolt, PIM)

 A lakás berendezése igen jó ízlésre vallott: jószerivel biedermeier bútorok voltak benne, világosabb és sötétebb árnyalatú darabok, ebből is kitetszett, hogy nem egyszerre kerültek oda. Alkalmi szerzemény volt e szép intarziás almárium és komód, az asztal valamint a hozzá tartozó székek ugyancsak és a kecses könyvespolc. Ezen sorakozott vagy két-háromszáz könyv, legtöbbje dedikált példány, főleg a Nyugat nagy nemzedékének munkái […] a hallban állt egy embermagasságúnál nagyobb, finom ívű tálalóalkalmatosság: jó másfél méter széles lehetett, felső része hat-hét polc, s ezeken két sorban álltak a bokályok.

 avarutca_9_bzs_optimized.jpg

Avar utca 9. (Fotó: Birtalan Zsolt, PIM)

Vesszőből font kosarakban és papírdobozokban voltak kéziratai összekuszált rendetlenségben, nem törődött velük.

Hiszen még íróasztala sem volt! A nagyszoba asztalánál, az ablak előtt dolgozott mindig. Étkezéskor fogta irományait, és átrakta a komód tetejére, hogy tálalni lehessen; ott reggelizett vagy ebédelt, ahol írt, de ha vendégei érkeztek, őket is csak ahhoz az asztalhoz ültette. S máris hozta nekik a csatosüveg bort és a poharakat.

– olvashatjuk Kiss Károly Hajlék a Déli vasútnál című írásában. A lakása közelében lévő Márvány utcai borozóba is szívesen ellátogatott, jól érezte magát a füsttel megtelt termekben, mindenki ismerte őt, és ő is ismert mindenkit. Házmesterek, iparosok, vasutasok és szenesemberek mellett pályatársai is odaszoktak.

tersanszky2.png

Tersánszky Józsi Jenő Avar utcai otthonában, 1968, Kresz Albert felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár, F.263.)

Zeke Zsuzsanna

Szólj hozzá

irodalom író kultusz karantén kulisszatitkok Tersánszky Józsi Jenő Zeke Zsuzsanna kultikus helyszín írólakások egykor és most más gangok más szobák írólakások budapesti írólakások