2022. dec 14.

Egy elveszett Petőfi-film dokumentumai

írta: Sulyok Bernadett (PIM)
Egy elveszett Petőfi-film dokumentumai

Kultuszmű a költő születésének századik évfordulóján

Sulyok Bernadett újabb írásában a Petőfi Sándor születésének 100. évfordulójára készült (s azóta sajnos eltűnt) Petőfi című film keletkezési körülményeiről és korabeli fogadtatásáról tudhatunk meg többet (szinte napra pontosan a műalkotás bemutatója után száz évvel), számos fontos, izgalmas dokumentummal és néhány fennmaradt filmjelenet-képpel gazdagon illusztrált bejegyzésünkben.

A szabadságharc költőjének életútja, poézise és tragikus eltűnése, halála eleve magában hordozza a köréje szövődött kultusz lehetőségét. A Habsburgok által, orosz katonai segítséggel levert magyar szabadságharc után az osztrák titkosrendőrség körözést adott ki ellene, műveit betiltották, köteteit bezúzták. Ez a drasztikus elhallgattatás, a törekvés alakjának kitörlésére a történelmi emlékezetből nem engedte meg emléke nyílt ápolását, csak áttételesen, allegorikus utalások révén – ami búvópatakként mégis létezett a kiegyezés, az Osztrák–Magyar Monarchia létrejötte előtt.

petofi_film.jpgJelenet a Petőfi című filmből, 1922 (Színházi Élet, 1922/52. – Arcanum Digitális Tudománytár)

A dualizmus kori Magyarországon már számtalan irodalmi és képzőművészeti alkotás idézte meg Petőfit, tetteit, költeményeit. Hamarosan elkezdődött irodalmi és tárgyi emlékeinek összegyűjtése, melyeket az 1876-ban, az Írók és Művészek Társasága keretén belül megalakult Petőfi Társaság szedett lajstromba. Elnöknek a költő egykori barátját, egy időben lakótársát, a kor legnépszerűbb regényíróját, Jókai Mórt kérték fel. A Petőfi Társaság a költő műveinek, leveleinek kéziratai mellett a kortársak visszaemlékezéseit is összegyűjtötte, rendszeresen megjelenő folyóiratában, a Koszorúban közreadta Petőfi hazai és külföldi recepcióját, életrajzi tényeinek minél teljesebb feltárását az általuk szerkesztett Petőfi-könyvtár köteteiben tárták az olvasók elé. 

Petőfi születésének 100. évfordulóját a kulturális közélet az első világháború utáni, Trianon traumáját éppen elszenvedő ország sajátos szociokulturális közegében ünnepelte. Mondhatni az összes vármegye, város és község megemlékezett a haza nagy vátesze születésének e kerek jubileumáról, mindenhol bizottságok, egyesületek, társadalmi szervezetek készültek ünnepi műsorokkal, szobrok és emléktáblák avatásával. A korabeli kulturális identitást a revizionista szemlélet, az elszakított területeken a magyarság értékeinek őrzése, a megmaradás zálogának tartott anyanyelv és irodalom ápolása határozta meg. Petőfi rövid életének huszonhat esztendeje alatt a magyar Alföldön kívül a Felvidéken és Erdélyben rengeteg helyen megfordult, ezért kultuszának ilyen szándékú ébren tartása alkalmas volt e cél szolgálatára.

A következő levelek és dokumentumok a Petőfi Társaság irattárában maradtak fenn, amely egyesület a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményének megalapozója. Ezekből jól rekonstruálható az 1922-ben forgatott Petőfi című játékfilm keletkezésének története, amely azóta sajnos elveszett műként van nyilvántartva a Nemzeti Filmintézet archívumában. A Petőfi életét bemutató némafilm elkészítését Szávay Gyula főtitkár, Sas Ede és Hevesi Sándor rendes tagok előterjesztése indítványozta, amit 1922 februárjában nyújtottak be a tagságnak.

bizottsag_22_febr.jpgSzávay Gyula főtitkár, Sas Ede titkár és Hevesi Sándor rendes tag előterjesztésének részlete a Petőfi Társaságnak, melyben egy centenáriumi Petőfi-film megvalósítását kezdeményezik, 1922. február (PIM Kézirattár)

Az alkotással szemben két fő elvárást támasztottak:

„a Petőfi Sándorról szóló filmdarab megalkotásánál két fő szempont kell hogy irányadó legyen előttünk: az egyik a mű lehető legnagyobb művészi értéke, másik a mozgókép természetéhez alkalmazkodó érdekessége, – már csak azért is, hogy ezáltal a mű belső becsét a közönség legszélesebb rétegei számára annál vonzóbbá tegyük, Petőfi kultúrértékeit lelkünkbe annál jobban átplántáljuk. […] De nem csak Petőfi életét kell e filmdarabban visszaadni, de a költő lelkét, költészetét is, amire Petőfi ismét a legalkalmasabb, szinte önként kínálkozó téma: hiszen a költő élete és költészete voltaképpen egy; alig van életének oly jelentékenyebb mozzanata, ami költészetében kifejezésre ne jutna, úgy, hogy a mi Petőfink e tekintetben az egész világirodalomban páratlan jelenség; az ő történetét szinte minden más adat nélkül, költeményeiből is meg lehetne írni.”

Az esztétikai érzék fejlesztése mellett a szórakoztató látványosságra is hangsúlyt fektettek. Megközelítésmódjuk alkotáslélektani szempontú: Petőfi életútját párhuzamba állítják, sőt azonosítják a verseivel és más műfajú, nagyobb lélegzetű műveivel.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a film megvalósítására a Társaságnak nincs pénze, ezért felkérik a hazai filmgyártó és filmforgalmazó cégeket, hogy készítsenek egy világszínvonalú, akár a külföldi közönség érdeklődésére is számot tartó Petőfi-filmet, az ő iránymutatásaik szerint.

„Hogy Társaságunk nincs abban a helyzetben, hogy e tekintetben anyagi eszközökkel támogassa e vállalkozást: azt sajnosan tudjuk, de viszont azt hisszük, hogy Társaságunk ebből semmi anyagi előnyt a maga részére nem kíván: büszke lesz arra, ha e kezdeményezésével az erkölcsi sikert elérheti. Nem remélhetjük az előállítás terén az állam támogatását sem, noha szerintünk az érdek, ami e filmhez fűződik, nemzetünkre nézve annyira fontos, hogy az állami támogatást nagyon is megérdemelné. Csakis a magánvállalkozásra gondolhatunk tehát, meg kell tehát vizsgálnunk, hogy a magánvállalkozás a maga részére megfelelőnek tarthatja-e ennek a nagy és gyönyörű tervnek kivitelét?”

A fennmaradt levelekből tudjuk, hogy három filmkészítő vállalat – a Korona Filmkereskedelmi Részvénytársaság, a Projectograph Mozgófénykép és Gépgyár Rt., a Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. – elutasítja a felkérést. Az Orion Filmgyár és Forgalmi Részvénytársaság is csak arra mutat hajlandóságot, hogy a szükséges tőke előteremtése után elkészíti.

Filmkészítő vállalatok válaszlevelei a Petőfi Társaság felkérésére, 1922. (PIM Kézirattár)

Végül a Schwarzenberg és Társa Mozgófényképgyár és Kereskedelmi Részvénytársaság kötélnek áll. A Petőfi Társaság elnökségének címzett levelükben vállalják, hogy elkészítik a filmet a társaság követelményei szerint, saját költségen, a társaság megbízott tagjai, Hevesi Sándor és Sas Ede szcenáriuma alapján. A forgatással kapcsolatban azt kérik, hogy a társaság biztosítsa a filmfelvételek során szükséges jelmezekhez és bútorokhoz való hozzáférést a múzeumokból és színházakból; egyeztessen a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériummal, hogy a film bemutatása az ország összes mozijában kötelező legyen, és gondoskodjék a hatóságok jóindulatáról. A gépirat a levélíró cégjelzéses levélpapírján, az elnök-igazgató, Körmendy-Ékes Lajos aláírásával maradt fenn a Petőfi Társaság gyűjteményében. Körmendy-Ékes Lajos univerzális érdeklődését mutatja, hogy századosi rangja és hadbíró hivatala mellett filmszakíró volt, sőt filmkészítéssel is foglalkozott.

schwarzenberg_film_level.jpg

schwarzenberg_level_2.jpgA Schwarzenberg és Társa Mozgófényképgyár és Kereskedelmi Rt. levele a Petőfi Társaság elnökségének, aláíró az elnök-igazgató Körmendy-Ékes Lajos, 1922. július 17. előtt (PIM Kézirattár)

A kultuszminisztérium filmügyi előadójának leveléből megtudhatjuk, milyen feltételeknek kellett megfelelni, hogy a Petőfi a kötelező lejátszású filmek közé vétessék. Először is két formai követelménynek: négy önálló részből kellett állnia, és az egyes részek nem lehettek hosszabbak 450 méternél. A tartalom alapján a végső döntést a Magyar Országos Mozgóképügyi Tanács elnöksége hozta meg.

Az elkészült mű teljes címe: Petőfi, a nagy költő élete, szerelmei és dicsőséges halála; készítője és forgalmazója az Olympia Filmgyár, Petőfi Filmvállalat. Az Olympia Filmgyár és Filmlaboratóriumot 1921-ben vette meg a Schwarzenberg és Társa Rt. A cégnek több tulajdonosa volt, évente 2-3 filmet forgatott, rengeteg külföldi filmet hozott az országba. A többi, laboratóriummal nem rendelkező filmkölcsönző vállalat munkálatait is elvállalta. Igazgatója a vállalat egyik társtulajdonosa, Guttmann Manó fia, Guttmann Károly lett. A Petőfi Filmvállalat kifejezetten a film elkészítésére és forgalmazására jött létre, élén Szende Ferenc altábornagy állt. A nitrocellulóz filmtekercs hossza 2692 méter volt.

Díszbemutatója 1922. december 19-én, kedden délelőtt, az Omnia filmszínházban volt, világi és egyházi előkelőségek színe-javának jelenlétében.

A Petőfi Társaság irattárában megtalálható a Petőfi Filmvállalat Szávay Gyula főtitkárnak szóló levele (Budapest, 1922. december 5.), amelyben a díszbemutatóra küldendő meghívók miatt kérik a társaság tagjainak névsorát. A jeles alkalmon részt vett Horthy Miklós kormányzó, Albert főherceg, Izabella főhercegasszony, Apponyi Albert, Lorenzo Schioppa pápai nuncius, Ravasz László és Raffay Sándor püspökök, Szende Ferenc altábornagy, a Petőfi és a Kisfaludy Társaság tagjai, továbbá az írói és művészi világ számos képviselője. A konferáló Várady Antal, a Petőfi Társaság tagja volt. A filmet elsőként a Corso, a Kamara, az Omnia és a Royal Apolló filmszínházakban vetítették.

pet_filmv_bemutat.jpgA Petőfi Filmvállalat levele Szávay Gyula főtitkárnak, melyben a díszbemutatóra küldendő meghívókhoz kérik a társaság tagjainak névsorát, 1922. december 5. (PIM Kézirattár)

Az intézményünkben fennmaradt dokumentáción kívül a korabeli sajtóból és a hangosfilm.hu honlap szócikkéből felfejthető a film keletkezéstörténete és szociokulturális kontextusa. A forgatókönyvet a Petőfi Társaság két tagja, a fentebb említett előterjesztést benyújtó Hevesi Sándor – a Nemzeti Színház akkori igazgatója – és Sas Ede írták, felhasználva a társaság alelnöke, Ferenczi Zoltán irodalomtörténész kutatásait. A társaságnak lehetősége nyílt, hogy bemutathassa a megalakulása óta összegyűjtött kollekciója értékes darabjait, ugyanis a film díszletében, a berendezési tárgyak között Petőfi-relikviák és Petőfi verseinek eredeti kéziratai is láthatók voltak. A szcenárium írói a külső felvételek színhelyéül a Tatai-tó környékét, Debrecent, a Hortobágyot, a budai várat és a híres segesvári csatateret adták meg; a jeleneteket részben az eredeti helyszíneken (Aszód, Debrecen, a Nemzeti Múzeum), részben hasonló terepen (pl. Hűvösvölgy) vették fel.

filmplakat.jpgA Petőfi című film plakátja (Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye)

Gyűjteményünkben fellelhető a Képes Mozivilág egy Szávay Gyula főtitkárnak címzett levele (Budapest, 1922. december 10.). Ebben cikket kérnek a Petőfi-különszámba, amely a hetilap 1922. karácsonyi számának melléklete volt. A levél aláírója az egyik első filmes újságíró, Lenkei Zsigmond. A Képes Mozivilágot – mely 1918 és 1928 között jelent meg – azzal a céllal alapította, hogy a filmvilág aktuális hírei, szenzációi a nagyközönséghez is eljussanak.

kepes_mozivil_szerk.jpgA Képes Mozivilág levele Szávay Gyula főtitkárnak, aláíró Lenkei Zsigmond szerkesztő, 1922. december 10. (PIM Kézirattár)

A korszak legismertebb színházi és filmes hetilapja a Színházi Élet, amely 1910 és 1938 között jelent meg, heti rendszerességgel. Az alapító-főszerkesztő Incze Sándor hírlapíró, aki Harsányi Zsolt író- és színikritikussal, a Petőfi Társaság tagjával közösen irányította működését. Incze szerkesztési elvei szerint az ő feladatuk, hogy kedvet csináljanak a darabok megtekintéséhez, nem pedig az, hogy erőteljes kritikákkal esetleg elriasszák a közönséget. Ez a lap a színházi és filmszakmai élet bemutatása mellett a társasági eseményekről közölt beszámolók, az egyedülálló fotóanyag miatt is különleges kordokumentum.

Hevesi Sándor a lap hasábjain ismertette a készülő film szerkezeti felépítését:

„Úgyszólván Petőfi egész élete lepereg a vásznon, de nem laza jelenetekben, hanem erős kapcsolásban, négy felvonásban [így nevezték a némafilmek egyes részeit, melyeket időnként külön is vetítettek – S. B.], négy asszony köré csoportosítva. Az első az édesanya (akit Petőfi annyira imádott és oly csodaszépen énekelt meg), a második Csapó Etelka (a költő ábrándja), a harmadik Szendrey Júlia (a költő szerelme), a negyedik Hungária (a költő ideálja), amelyért vérét és életét áldozza. A film felírásai majdnem egytől-egyig Petőfi verseiből valók. Óriási munkánkat roppantul megkönnyítette Voinovich Géza Petőfi-kiadása, amely az összes verseket időrendben hozza s minden versnek létrejöttét gyönyörűen megvilágítja. Nagy hasznát vettük Ferenczi Zoltán Petőfi-életrajzának is, amelynek a film sok kedves epizódját köszönhetjük.” (Színházi Élet, 1922/36.)

 Sas Ede a felhasznált Petőfi-versek kiválasztási szempontjairól így nyilatkozott:

„Petőfi életregényét kellett mennél hívebben, tömörebben, plasztikusabban a világot jelentő vászonra vinnünk, de be kellett mutatnunk Petőfi költészetét is, ezt a dúsgazdag kincsesházat, amely drágaságaival nemcsak nemzetét, de az egész világot elkápráztatja. Munkánknak ez volt a nehezebb, de szebbik része is, éppen az anyag példátlan bősége folytán, mert hiszen ki kellett válogatnunk Petőfi remekeiből azokat, amelyek nemcsak írói arcképére jellemzők, de életének egy-egy nevezetes eseményével függenek össze, életének e nevezetes eseményeiből születtek.” (Színházi Élet, 1922/36.)

deesy_alfred_portre.jpg

Deésy Alfréd színművész, rendező, forgatókönyvíró, Angelo (Funk Pál) felvétele a Deésy Alfréd: Porondon, deszkán, mozivásznon – Visszaemlékezések című kiadványban (Magyar Filmintézet–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest, 1992)

A film rendezője Deésy Alfréd, aki az 1890-es évek végén színészként kezdte pályáját, játszott Kolozsvárott, Nagyváradon és Debrecenben, majd Budapesten a Városligeti és a Budai Színkörben. Hamar felfedezte a filmekben rejlő lehetőségeket, és 1911-ben Debrecenben Apollo néven filmszínházat nyitott. Filmszerepeket is vállalt, majd egy ideig a Star filmgyár főrendezője lett. Az 1920-as években többször dolgozott hol Bécsben, hol Budapesten, a rendezés mellett forgatókönyvírással is foglalkozott. Petőfi születésének 100. évfordulójára Deésy nemcsak a nagyszabású életrajzi filmet készítette el, hanem a költő Bolond Istók című elbeszélő költeménye filmváltozatát is, amelyet 1922. március 15-én mutattak be a Corvin és Tivoli mozikban.

A Színházi Élet 1922. évi 52. számában a Petőfi-film megvalósításának körülményeiről és a színészek játékáról is elismeréssel írtak:

„De a legnagyobb megértés fogadta a készülő filmet a kormány részéről is. […] mindenkor készségesen álltak rendelkezésre, hogy az ilyen nagy munka elé természetszerűleg gördülő akadályokat, tőlük telhetőleg elhárítsák. Így vált lehetségessé például a hatalmas és élethű csatajeleneteknek a felvétele, melyekhez a csendőrség emberei vonultak ki. Az Opera és a Nemzeti Színház pedig a korhű jelmezeket bocsájtották rendelkezésre. Ha megnézzük a Petőfi-film szereplőinek névsorát, első pillantásra nyilvánvaló lesz, hogy a vállalkozó gyár csakugyan a nagy költő emlékéhez méltó, művészi értékű munkát akart produkálni. Mert ebben a névsorban szinte mindenki benne van, aki ma filmjátszó művészetünk büszkesége és erőssége. Így mindenekelőtt a címszerepet játszó Uray Tivadar és a Szendrey Júliát megszemélyesítő Bajor Gizi. Külön öröm és gyönyörűség nézni, hogy mint hozzák magukkal a magyar géniusz fényét és levegőjét. […] Ez a film a magyar történet hőskorszakának a filmje, a legendás negyvennyolcas időké, amely millió mozaik szemecskében szikráztatta föl a nemzeti létért és szellemért való élet-halál küzdelem dacos és vakmerő szépségeit. A szerzők szerencsés és avatott kézzel szőtték bele e nagy idők történetét Petőfi élettörténetébe…”

petofi_film_01_oszmi.jpgFehér Gyula, Uray Tivadar és Bajor Gizi a Petőfi című filmben, 1922 (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet)

Lássuk, hogyan vélekedett Petőfiről megformálója, Uray Tivadar:

„Ez a szerep különben is kedves nekem, mert egyéniségemnek megfelelőnek találom Petőfi temperamentumát. Érzésvilágát élethíven adták vissza szerepemben a szcenárium írói. Szív és tettvágy, e két karakterisztikum adja meg Petőfi szerepét és én, aki mindig rajongtam Petőfiért, nagy ambícióval, őszinte kedvvel játszom el szerepemet”. (Film-Ujság – Képes heti kiadás, 1922/242.)

Uray Tivadar ekkor hat éve végzett az Országos Színészegyesület színésziskolájában, elegáns fellépése és tiszta beszéde révén szívesen foglalkoztatták, a szerelmes hősöktől a komédiákon keresztül a tragikus szerepekig terjedt repertoárja, mindegyik karaktert hitelesen formálta meg.

szinhazi_elet_1922_52_szam_petofi_es_julia.pngJelenet a Petőfi című filmből (Színházi Élet, 1922/52. – Arcanum Digitális Tudománytár)

Bajor Gizi, a Nemzeti Színház művésznője is szívesen fogadta a felkérést:

„Nagyon szeretek filmen játszani s ezért érthető, hogy a legnagyobb örömmel vállaltam el a Petőfi-filmen Szendrey Júlia szerepének eljátszását. Több mint egy éve nem játszottam filmen, de sajnos, erre nem is lett volna alkalmam mostanában, mert hisz' a filmgyártás tudvalevőleg nálunk még mindig szünetel.” (Film-Ujság – Képes heti kiadás, 1922/242.)

Bajor Gizi ekkor a Nemzeti Színház fiatal tehetsége, Urayhoz hasonlóan sokszínű színészi repertoárral bíró, elismert színpadi tragika és komika. Budai villájában nagyon hamar, tragikus halála után egy évvel, 1952-ben megnyílt – Gobbi Hilda színésznő kezdeményezésére – a Bajor Gizi Színészmúzeum, napjainkban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye.

szinhazi_elet_1922_52_szam_petofi_es_julia2.pngJelenet a Petőfi című filmből (Színházi Élet, 1922/52. – Arcanum Digitális Tudománytár)

A film inzertjeinek (a némafilmek képkockák közé illesztett felirata) többsége Petőfi verseiből származó idézet, bizonyos jelenetekben pedig egy-egy ismert verse elevenedett meg, például az Egy gondolat bánt engemet, a Szeptember végén, valamint néhány róla készült ábrázolás, például Révész Imre Petőfi a csárdában című grafikája vagy Orlai Petrics Soma Petőfi Debrecenben című akvarellje. Nemcsak a költő életének legizgalmasabb epizódjait mutatta be, hanem a magyar reformkor számos kiváló és érdekes emberét vonultatta fel a filmvásznon: felbukkant Kossuth, Széchenyi, Bem tábornok, Arany János, Vörösmarty Mihály, Vahot Imre, Petőfi szülei és szerelmei: Csapó Etelka, Prielle Kornélia és Szendrey Júlia.

petofi_film_reszlet.pngJelenet a Petőfi című filmből, 1922, (Színházi Élet, 1922/52. – Arcanum Digitális Tudománytár)

Ennyi korabeli dokumentum és hírlapi cikk megismerése után csak sajnálhatjuk, hogy a filmtekercs elveszett és nem szerezhetünk személyes benyomást napjainkban, a bicentenáriumhoz közeledve e száz évvel ezelőtti vállalkozásról. Hátha egyszer előkerül legalább kópiája a világ valamelyik filmarchívumának mélyéről vagy talán egy lelkes magángyűjtőtől.

Sulyok Bernadett

Szólj hozzá

Széchenyi István Arany János Jókai Mór Kossuth Lajos Vörösmarty Mihály Szendrey Júlia Bajor Gizi Hevesi Sándor Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Uray Tivadar Koszorú Fehér Gyula Kisfaludy Társaság Orlai Petrics Soma Prielle Kornélia Bem József Bolond Istók Nemzeti Filmintézet Vahot Imre Petőfi Társaság Szende Ferenc Petőfi 200 Petőfi-film Petőfi a nagy költő élete szerelmei és dicsőséges halála Petőfi 100 Írók és Művészek Társasága Szávay Gyula Sas Ede Schwarzenberg és Társa Mozgófényképgyár és Kereskedelmi Részvénytársaság Petőfi Filmvállalat Olympia Filmgyár Guttmann Károly Deésy Alfréd Révész Imre Csapó Etelka Petőfi-könyvtár Körmendy-Ékes Lajos Magyar Országos Mozgóképügyi Tanács Omnia filmszínház Várady Antal