2020. nov 08.

Bezárnak a múzeumok?

írta: Kalla Zsuzsa (PIM)
Bezárnak a múzeumok?

door-green-closed-lock.jpgBezárnak az európai múzeumok. Csehország október 19. – Szlovákia október 24. - Franciaország október 28. – Ausztria november 2. -  Berlin november 2. – Olaszország, Anglia november 5. 

De korántsem az első hullámban tapasztalt módon, a #stayhome feliratok sűrűjében teszik. Most nyoma sincs a  közösségi felelősségvállalásnak, a társadalmi kontaktok tudatos csökkentése érdekében vállalt áldozat heroizmusának. 

Nem intézményi döntés ezek, hanem állami utasítások, rendeletek végrehajtásai. Mögöttük érzékelhető a kétség, hogy értelmes-e mindez, a szorongás, hogy még kevesebben fognak kinyitni decemberben (?), januárban (?), mint tavasszal.

A múzeumi szervezetek április óta számos állásfoglalást tettek közzé, amelyben hangsúlyozták  a biztonságos kultúrafogyasztás mentális egészséget megtartó erejét – természetesen a már-már rutinná váló biztonsági intézkedések betartásával: időpontra való regisztrálás, beléptetőrendszerek, nagy terek, társadalmi távolságtartás. 

A bezárásról való beszéd a járvány második hullámának tetőzésével vált „forró témává”, a szélsőséges reakciókból látszik, milyen megosztott a közönség és a múzeumi szakma.

bezaras_9.jpg

Csönd van – vagy hangos tiltakozás.

A NEMO (The Network of European Museum Organisations – Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata) október 27-én felszólította a politikai döntéshozókat, hogy minden esetben mérlegeljék a teljes bezárás szükségességét. Bár minden állampolgárnak és ágazatnak együtt kell működnie abban, hogy lelassítsa a járvány terjedését, a szervezet mégis megkérdőjelezi, hogy a múzeumok bezárása, arányos és megfelelő lépés lenne-e. Hiszen nem ismert olyan eset, amikor egy múzeumi tér vált volna fertőzés gócpontjává. Sőt, a múzeumok többsége jelenleg a legbiztonságosabb a kulturális élményt kínáló terek közül mind a látogatók, mind az alkalmazottak számára. A teljes kijárási tilalom és vészhelyzeti időszak kivételével megfontolásra ajánlja a múzeumok nyitva tartását, hogy segítsen az embereket a pszichés jólét, a mentális egészség megőrzésében.

Az bezárás elrendelését a legtöbb helyen a kijárási tilalom hozta el. 

Az osztrák szabályozás például így:

§ 12.

Szabadidős, rekreációs intézmények  

(1) Tilos látogatni a szabadidős létesítményeket szolgáltatásaik igénybevétele céljából (magánlakások kivételével).

(2) Szabadidős létesítménynek számít minden olyan szolgáltatás és létesítmény, amely a szórakoztatást, szórakozást vagy rekreációt szolgálja, például az

 

  • állandó és ideiglenes vidámparkok,
  • fürdők 
  • tánciskolák,
  • fogadási irodák, játéktermek és kaszinók,
  • bányamúzeumok (látogatóközpontok),
  • létesítmények a prostitúció gyakorlása céljából,
  • színházak, koncerttermek, mozik, különféle színházak és kabarék,
  • fedett játszóterek,
  • paintball létesítmények,
  • múzeumok,
  • muzeális vasúti szolgáltatások,
  • állatparkok és állatkertek.

Berlin üdítő kivételként nem csak a korlátozás tényének bejelentésére, hanem hogyanjára is figyelt. Bár a városvezetés leszögezi, hogy a betegség terjedésének megelőzése a legfontosabb prioritás, de jelzi az intézkedés ideiglenességét és azt, hogy a helyzet javulásával együtt a szabályozás is változni fog. Felhívja a figyelmet az online elérhető múzeumi tartalmakra, adatbázisokra, oktatási programokra – és nem utolsó sorban szolidaritásra szólít fel: hol, hogyan van rá lehetőség, hogy a közönség az egyéni szolidaritás eszközeivel támogassa a hatalmas pénzügyi veszteséget elszenvedő kulturális intézményeket. 

https://www.ne-mo.org/.../NEMO_Statement_27.10.2020...

Kalla Zsuzsa

Szólj hozzá

hírek járvány zárva tartás koronavírus Kalla Zsuzsa külföldi múzeumok