2023. jan 11.

„Miért ne lehetne egy kicsit élvezni az életet?”

írta: Borbás Andrea, PIM
„Miért ne lehetne egy kicsit élvezni az életet?”

Irodalmi naplóbejegyzések január 1-jén

Naplót élete egy-egy szakaszában majd minden író vezetett. Van, aki, mint nap, a „számadás, az összegzés, a tudatosítás és a kötelező önkontroll szellemében”, mások, Mészöly Miklós például, műhelynaplót írt, megint másoknál, mint Márai Sándornál, művészi hitvallássá válik a napló, de előfordul, hogy terápiás szerepet kap a naplóírás, mint Karinthy Frigyesnél első felesége, Judik Etel halála után. S vannak, mint Csáth Géza vagy Nagy László, akik tolla alól álomnapló (is) került ki. Az év kezdetén érdemes elidőzni a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárának gyűjteményében található, január 1-jén született naplóbejegyzések világában. A szerzők hol a múltba, hol a jövőbe tekintenek, néhol a kívánságaikat fogalmazzák meg vagy egyszerűen megörökítik a pillanatot. Az izgalmas kordokumentumokból nem csak az derül ki, kit hol, milyen társaságban és lelkiállapotban talált az új esztendő, de az is, hogy mit ettek-ittak vagy hogy milyen volt az időjárás.

tersanszky_1.pngTersánszky Józsi Jenő, ismeretlen szerző felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

Tersánszky Józsi Jenőre az óvóhelyen virradt 1945 január 1-je:

„1945. jan. 1. Újév. Vakondoknak ragyogó élet a sorsunk napok óta, az óvóhelynek kinevezett mosókonyhában. Ma érte az első sérülés a házat. A mi konyhaablakunk is rámástól ripityánkóra tört. Pál a faluszövetség igazgatója vendégünk bablevesre. Egy korty szesz sincs. Szilvesztereste bepálinkáztam és beteáztam. Fullasztó és undorító az élet. […] Folyton bombázó gépek vonyítnak és belövések sivítanak. Hallom Budapesten sok ház lángol. Átkozott legyen az, és azok, akik ezt a pusztulást hozták Budapestre azzal, hogy nem adták föl a túlerőnek.”

tersanszkyj_naplo_1.jpg

tersanszky_napl2.jpgTersánszky Józsi Jenő naplója (PIM Kézirattár)

Háborús dokumentáció Erdélyi József 1917. január 1-jei, egy óvatos kívánságot megfogalmazó, s némi reményt megvillantó naplóbejegyzése is; a költőre Galíciában virradt az újév.

pfl_f_2728_erdelyi.pngErdélyi József, ismeretlen szerző felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

„19167 január 1-jén. Lám, no lám, most írom először az új dátumot e könyvecskébe, s máris tévesztek. Úgy látszik, nagyon ragaszkodom a múltakhoz. No, csak ennyi bajom legyen ebben az évben mindvégig, akkor talán csak megleszek valahogy. Itt hagyom Drohowyzét, megyek Drohobicsba, ahová lövésztanfolyamra vezényelt a zászlóaljam. Egy kis változatosság s egy kis tanulás sosem volt rossz”.

erdelyijozsef.jpg

erdelyijozsef2.jpgErdélyi József naplója (PIM Kézirattár)

A személyes veszteség érzése hatja át Illés Endre 1947. január 1-i bejegyzését. Az esszéíró minden valószínűség szerint az 1946. április 25-én, tragikus körülmények között elhunyt írónőt, festőnőt, Kádár Erzsébetet gyászolja.

illesendre_2.jpgIllés Endre, Wachter Klára felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

„Délelőtt kint a temetőben. Kis, névtelen zöld növényt veszek a kapuban. A síron még ott a ciklámen: nem lopták el. Fagyott, szomorú! Megint ritkás hótakaró. Egyre határozottabb bennem az érzés: továbbél. A karácsonyfáról kis zöld ágat hoztam, azt is a sírra teszem. Meg egy szaloncukrot. Az ő szilveszteri lángja pörkölte meg. Néhány ember. Ezen a részen egyetlen lábnyom sem. Kell, hogy érezze: mennyire szeretem! – Este Steiner könyvét olvasom a lélek és a szellem megmaradásáról. A lényegét hinni akarom, hiszem is. (És megáll az idő.) Szorongató olvasmány: a hirtelen halottaknak mennyire hiányzik a testük. Mostanában sokat álmodom vele”.

illesendre.jpgIllés Endre naplója (PIM Kézirattár)

Benedek Elek 1920. január 3-i bejegyzését leginkább a pesszimizmus jellemzi.

benedek_elek.jpgBenedek Elek, ismeretlen szerző felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

„Engem nem talál készületlenül, ha ez az esztendő szomorúbb lesz a múlt esztendőnél is. Ha kevésbé rossz lesz – ezért a kevésért is áldassék Istennek neve. Szilveszter este, amint előre jeleztem, vacsora után egybegyűlt a kis család. […] Fánk bizony nem volt, csak gesztenyepüré, pogácsa s egy-egy pohár melegített bor. […] K. b. éjfél után egy óráig voltunk együtt. Könnyes szemmel tértünk át az új esztendőbe, amelytől semmi jót nem remélünk”.

benedekelek.jpgBenedek Elek naplója (PIM Kézirattár)

Füst Milán, akinek a nevéhez (Szentkuthy Miklós szerint) kitörölhetetlenül hozzákapcsolódott a naplóírás a magyar irodalmi köztudatban, 1926 január 1-jén, Benedek Elekkel ellentétben, az optimizmus hangjait próbálgatja, némi babonás felhanggal:

„Miért ne lehetne egy kicsit élvezni az életet? Jó lakomákat végigenni… egy kis bort inni… barátságosan beszélgetni?... Miért kell mindig a szomorú után nyúlni? Elvégre öröm is van! Ezzel a jegyzettel kezdeni az évet, – csak ne vezessen rosszra!)”

pfl_f_13233_fustmilan.jpgFüst Milán, ismeretlen szerző felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

Karinthy Ferenc, aki naplójában többnyire a tények közlésére szorítkozik, részletesen leírja az 1970. év első napját, majd visszatekintve összegzi az elmúlt esztendőt.

balla_demeterkarinthy.jpgKarinthy Ferenc, Balla Demeter felvétele (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

„Délig aludtunk Ágival, itt a szegedi kis szobámban, az éjszakai szilveszteri nagy színházi banzáj után. Bableves a Tiszában, az egész társaság. Majd a Sztambul rózsája, még sose láttam, életemben talán a második operett, ahhoz képest eléggé mulatságos. Este Kulka doktoréknál majd még némi ráadás bableves Bán Gyöngyiéknél, Karcsi ugyanis játszott a darabban, ragyogó öltözékben, főúri eleganciával. Tavaly ilyenkor New Yorkban voltam, úgy nézem e naplóban, visszaforgatva, csináltam holmi kis gyorsmérleget. Az idei rövidebb, de tán velősebb: befejeztem az Epepét, lehozták folytatásokban a Magyar Nemzetben, s eztán, szerencsésen fölvállalódván az „első közlés” felelőssége és ódiuma, az eddig vagy rejtélyes hallgatásba burkolódzó, vagy evvel-amazzal aggályoskodó, huzakodó Magvetőék megint jelentkeztek, már korrektura is érkezett, tehát remélhetően lesz belőle könyv. Írtam egy darabot, a Gellérthegyi álmokat a Madáchnak. Meg ezt az új novellát, most az ÉS ünnepi számába. Etwas”.

 

karinthyferenc.jpgKarinthy Ferenc naplója (PIM Kézirattár)

összeállította: Borbás Andrea

 

Szólj hozzá

napló hagyaték Márai Sándor Csáth Géza Benedek Elek Nagy László Thomas Mann Tersánszky Józsi Jenő Karinthy Frigyes Füst Milán Mészöly Miklós Karinthy Ferenc Judik Etel Erdélyi József Kádár Erzsébet Illés Endre