2023. dec 27.

A Magyar Csillag vége (2)

írta: pimblog
A Magyar Csillag vége (2)

A Nyugat megszűnése után a folyóirat szellemi örökségét továbbvinni hivatva elindult Magyar Csillag történetének végéről ír korábbi bejegyezésünk folytatásában Kodolányi Judit, a PIM Kiállításszervezési és -rendezési Főosztályának muzeológusa.

illyes_gyula_az_ostrom_utan_1945.jpgIllyés Gyula az ostrom után, 1945 (Illyés Gyula-hagyaték)

A Magyar Csillag utolsó megjelent száma a beszámolók szerint március 24. körül került nyomdába, és e szám anyagát valószínűleg már nem vagy nem közvetlenül Illyés állította össze. Ennek az utolsó, végül betiltott számnak a címlapján Örley István neve szerkesztőként volt feltüntetve, a társszerkesztő továbbra is Schöpflin Aladár maradt, míg a nevük alatt megjelenő sorban „Felelős szerkesztő és felelős kiadó” megnevezés mellett olvasható Illyés neve. Ez utóbbi tény azért is fontos, mert a címlapon megjelentekkel ellentétben Illyés – levelében – a felelős kiadói jogkört „hagyta” Örleyre. Tekintetbe véve a körülményeket és a helyzet kiélezettségét, egyáltalán nem volt mellékes, hogy a lap tartalmáért ki vállalja a felelősséget. Elképzelhető, hogy Illyés hivatalos lemondó levele az érvényes sajtórendelkezések szerint nem lett volna elegendő Örley „beiktatásához”, de az is lehet, hogy a szerkesztők a lemondó levéltől függetlenül úgy határoztak, hogy a későbbiekben a második Válasz folyóirat esetében alkalmazott taktikához folyamodnak. Eszerint a felelős szerkesztő Illyés volt, de őt – mivel vidéken, ismeretlen helyen tartózkodott – nem lehetett felelősségre vonni, a szerkesztőként feltüntetett személy (ebben az esetben Örley István) pedig hivatkozhatott arra, hogy a felelős szerkesztő utasításait teljesítette. De bármilyen taktikát is követtek a szerkesztők ezekben az utolsó hetekben, a lapot nem lehetett vele megmenteni. Az utolsó, az olvasókhoz el nem jutott szám tartalmát néhány fennmaradt, félig kész példányból ismerhetjük. Eszerint az 1944. április 15-i szám Rónay György Dsida Jenőről írt tanulmányával kezdődött, szerepeltek benne Kálnoky László, Gyarmathy Erzsébet, Méliusz József versei és Örley István, Kolozsvári-Grandpierre Emil elbeszélései, valamint Ottlik Géza Hajnali háztetők című kisregényének harmadik, befejező része. A Figyelő rovatban Makay Gusztáv, Ortutay Gyula, Rónay György és Thurzó Gábor kritikái sorakoznak.

a_magya_csillag_utolso_megjelent_szama.jpgMagyar Csillag utolsó száma (Illyés Gyula-hagyaték)

Az Illyés ezt követő, tihanyi tartózkodása alatti levelezése dokumentálja a Magyar Csillag újraindításának és a Nyugat Kiadó megmentésének kísérletét. Minthogy Gellért Oszkár nem akarta veszni hagyni a vállalkozást, azonban ő maga a cselekvésből teljesen ki lett szorítva, befolyásos személyekre volt szükség, akik a lap és a kiadó érdekében közbenjártak. Így eshetett a választás Szabó Lőrincre, aki azonban – Illyés és Gellért levelezéséből úgy tűnik – egy félreértés miatt kapcsolódott be az ügybe. Szabó Lőrincnek az Illyés Gyula-hagyatékban található levele az ügy intézésének már egy többedik állomása lehetett:

„Budapest, 1944. május 24.

Kedves Gyuszi!

Megkaptam kérésedet a könyvkiadó ügyében, biztosan megírták azóta, hogy készséggel vállaltam a közbenjárást. Természetes, hogy szükség volna egy olyan magyar könyvkiadóvállalatra, amelynek művészi, elit céljai vannak. De valami tíz nap múltán csak most kaptam terminust a [Kolosváry-Borcsa Mihály] kormánybiztostól: holnap fogad. Végre! Így hát aztán hamarosan többet tudunk.

Igazán írhattál volna az elmúlt hetekben. Kerestelek egy párszor, másoktól hallottam, hogy időközben fel is utaztál Pestre. Ennek a könyvkiadói ügynek a felmerülésekor szintén kértem, hogy írj nekem közvetlenül: biztosan eljuttatták hozzád az üzenetemet. Ha legközelebb jössz, okvetlenül keress meg. A közvetlen eszmecsere egyszerűbb és gyorsabb. Oszkár bizonyára jól közvetített mindent, le is írta, de én közvetlenül veled is szerettem volna beszélni. S szeretnék beszélni ettől az aktuális ügytől teljesen függetlenül is.

Semmi közvetlen bomba vagy egyéb baj nem ért, rettenetesen igénybe vesz a sokféle külső elfoglaltság, a szerkesztőség, ahol nyakamba szakadt egy beteg kollégám helyettesítése [Szabó Lőrinc a Magyar Katonaújság mellékletének, az 1942 és 1944 között megjelenő Képes Tábori Újságnak volt társszerkesztője. A megbetegedett kolléga, vélhetően, Darvas János volt – K. J.], aztán meg a katonaság; s vedd mindehhez tépelődő természetemet…

Egyebet most nem is írok. Legyen hát benned tisztesség és jelentkezz, és nézd meg mielőbb itt Pesten a könyvtárszobámat, mielőtt az egészet szétvágja egy bomba. (Idézem az ördögöt, hogy ne jelenjen meg.)

A viszontlátásig szeretettel ölel régi barátod:

Sz.[abó] Lőrinc”

Ugyanezen a napon érkezett Tihanyba Gellért Oszkár levele, amelyben a kiadó engedélyeztetéséhez kért igazolásokat, majd egy nappal későbbi, következő levele tájékoztatta Illyést arról, hogy a dolgok jól haladnak:

„[Szabó] Lőrinc telefonált, az első látogatása azzal az eredménnyel járt máris, hogy biztató választ kapott: a kiadó valószínűleg megmarad. De Lőrinc nagyon kér, adj életjelt magadról, semmi okod szerinte, hogy ne jöjj Pestre. Föltétlenül beszélni akar veled”.

Gellért kérését, egy táviratban, két nappal később, megismételte:

„Kiadó ügye rendben lesz, de Lőrinc okvetlen szeretne veled beszélni – lehetőleg elseje előtt. Könyvnapkor [az] Apponyi téri sátorban leszünk”.

Illyés egy ezután kelt levelében írta meg véleményét a kiadóban való részvétellel kapcsolatban:

„Jó volna, ha [a] kiadó megmaradhatna bármily személyi megoldással, de persze nem bármily szellemi feltétellel. Ez állana a folyóiratra is, ha az egyáltalán szóba kerülhetne még. Csináld úgy, ahogy jónak látod. Én már csak azért sem szólhatok sokat bele, mert nem tudom, írok-e még valaha. Kedvem, figyelmem egyre kevesebb hozzá. Különben – tán épp ennek következtében – jól vagyok. Vetünk, kapálunk, neveljük a kislányt”. (Illyés Gyula – Gellért Oszkárnak, [Tihany, 1944. május 27. vagy 28.]. M: HORVÁTH István, i. m., 132.)

A posta feltehetően késett a levelek kézbesítésével, mert Illyés csak egy május 29-i levélben reagált Szabó Lőrinc fent idézett, május 24-i levelére. Gellért Oszkárnak címezve végre tisztázni igyekezett a félreértést és közölte kategorikus véleményét a folytatásról:

„1944. május 29.

Kedves Oszkár,

 

[Szabó] Lőrinc tegnap levélben értesített, hogy megkapva kérésemet, vállalja a közbenjárást a könyvkiadó ügyében stb. s ezek miatt sürgősen akar velem beszélni. Itt nyilván félreértés van. Én csak helyeselném a terveteket, hogy a könyvkiadó fennmaradjon, akkor már Örley [István] vezetésével – Lőrinctől semmit sem kértem, legkevésbé azt, hogy annál az embernél akarjon számomra szívességet, aki egy hónapja eltiltott a lapszerkesztéstől. Bár ma is helyeslem a kiadó fennmaradását az akkor említettekkel, de ezt a félreértést légy szíves, tisztázd Lőrinccel. Én addig nem válaszolok levelére. Beszédem sem lehet addig vele erről.

Elhatározásom, amelyről legutóbbi levelemben írtam, azóta csak megerősödött: az irodalomtól minél távolabb akarok élni, így az új kiadóban sem veszek részt, a kamarának szánt ívet [Illyés a Gellért által egy korábbi levélben kért okmányokra és igazolásokra gondolhat, amelyeket be kellett nyújtania a kiadóban való részvételhez – K. J.], légy szíves semmisítsd meg.

Szeretettel I. Gy.” (Illyés Gyula – Gellért Oszkárnak, [Tihany, 1944. május 29.]. M: HORVÁTH István, i. m., 132.)

Gellért, aki az érvényes, új rendeletek értelmében kizáratott abból a vállalkozásból, amelyben élete huszonkét évét töltötte, egyetértőleg válaszolt Illyésnek:

„A félreértés nyilván akkor történt (részemről), mikor arra a levelemre, hogy Örley [István] be sem tud jutni K[olosváry-Borcsa Mihály]hoz, ellenben [Szabó] Lőrinc talán igen – s ezt Illés Endre helyeselné – te azt írtad, hogy jó volna, ha a kiadó megmaradhatna, bármily személyi megoldással, de nem bármily szellemi feltétellel.

Igazad van. A legjobb, ha a Kiadó közgyűlést hirdet, ezen kimondja a felszámolást. Most csak ehhez kérem a hozzájárulásodat, mert mind a részvények fele tulajdonosának ebben döntő szavad van. A másik 50% ipam tulajdona (Dr. Boda Jenő), ő máris hozzájárul a felszámolás kimondásához.

Szeretettel ölel

Oszkár

 

U.i.: Én az értelmiségi kormánybiztostól most kaptam meg a határozatot; holnaptól már be sem járhatok ide. Bandit behívták, Oszkár fiam egyedül marad. Még egyszer: igazad van”. (Gellért Oszkár – Illyés Gyulának, [Budapest, 1944. május 30.]. M: HORVÁTH István, i. m., 133.)

20230725_120903_edit.jpgGellért Oszkár levele Illyés Gyulához, 1944. március 30. (PIM Kézirattár)

A további levelekben a részvények ügyének adminisztratív intézéséről van szó, illetve a megmaradt könyvkészlet értékesítéséről – és a könyvnapról, amelyen Illyés megtiltotta a Nyugat Kiadónál frissen megjelent könyvének, A tű fokának árusítását.

„A sátorban nem árusították a Tű fokát, mert így kívántad. 1000 példány a raktárban várja döntésedet.” (Gellért Oszkár – Illyés Gyulának, [Budapest, 1944. június 5.]. M: HORVÁTH István, i. m., 134.)

Ezt követően Gellért egy 1944. június 7-i leveléből kiderül, hogy a helyzet változott, a kiadó – más néven, más igazgatótanáccsal – talán mégis menthető és a hivatalos ügyintézést és közbenjárást végző Szabó Lőrinc kéri Illyés egyetértését. Illyésnek erre adott, utolsó válasza már kifejezetten ingerültnek tűnik: 

„1944. június 8.

Kedves Oszkár,

 

[Szabó] Lőrinc kérelem-kérő kérését így közvetítve még kevésbé értem. Önzetlenségében senki sem kételkedik. Megírtam, hogy semmiben sem kívánok részt venni, csináljatok mindent belátástok szerint. Ha a kiadó nektek anyagilag közömbös, semmi esetre sem érdemes fáradozni érte! Ha [Illyés Gyuláné Kozmutza] Flóra felmegy, annyi részvényt ad át s olyan célra, amennyit kívántok.

Szeretettel ölellek,

Gyula” (Illyés Gyula – Gellért Oszkárnak, [Tihany, 1944. június 8.]. M: HORVÁTH István, i. m., 137.)

20230725_134342_edit.jpgIllyés Gyula levele Gellért Oszkárhoz, 1944. június 8. (PIM Kézirattár)

A Nyugat Kiadó és Irodalmi Részvénytársaság működését 1944-ben szüntették meg (ld.: „A Magyar Csillag betiltása után a Nyugat Kiadó és Irodalmi Részvénytársaság működését is a 25.928/1944-V. számú rendelet alapján 1944 nyarán vagy őszén megszüntették” – Buda Attila, i. m., 148.), és bár később néhány évre sikerült újraindítani, Illyés a további eseményekben már nem vett részt tevőlegesen, a későbbiekben a folyóirat újbóli főszerkesztését sem vállalta. A nevére eső részvényeket átadta, és megszüntette a hivatalos kapcsolatot a vállalattal.

Kategorikus elzárkózásának hátterében talán nem csak az általa is említett eltiltás állt. Szerkesztési gyakorlatát nagyban befolyásolták az említett külső tényezők, így a lap csak részlegesen valósíthatta meg az általa ideálisnak elképzelteket. De Illyés korábban megtapasztalt ambivalenciája hallható ki azokból a lapban megjelent írásaiból és a maga számára készített feljegyzéseiből is, amelyekben több ízben kijelentette: a feladatot a „maga ellenére” vállalta. A Magyar Csillag szerkesztésének során folyamatosan meg kellett maradnia a körülmények adta feltételek mezsgyéjén, amelynek egyik oldalán a kompromisszumoknak alávetett, hatalommal való együttműködés, a másik oldalán a betiltás és a retorziók veszélyei álltak. Döntésével, amellyel 1944-ben végül csaknem egy évre kivonta magát az irodalmi közéletből, újból a világtól elvonuló értelmiségi szerepét választotta.

Kodolányi Judit

 

Felhasznált irodalom:

Buda Attila, A Nyugat Kiadó története, Borda Antikvárium, Budapest, 2000
Gellért Oszkár, Kortársaim, Művelt Nép, Budapest, 1954
Horváth István, Szerkesztő a vészkorszakban, 2: Levelek Illyés Gyulához 1935–1945, Bp., Múlt és Jövő, 2016, 127–141.
Illyés Gyula, A Nyugat vége = Uő, Iránytűvel, Szépirodalmi, Budapest, 1975, 174–180.

 

 

Szólj hozzá

hagyaték könyvnap Szabó Lőrinc Nyugat Kálnoky László Ottlik Géza Illyés Gyula Ortutay Gyula Rónay György Horváth István Thurzó Gábor Dsida Jenő Méliusz József Gellért Oszkár Buda Attila Hajnali háztetők Kodolányi Judit Schöpflin Aladár Magyar Csillag Kiállításszervezési és -rendezési Főosztály Örley István Gyarmathy Erzsébet Kolozsvári-Grandpierre Emil Makay Gusztáv Nyugat Kiadó A tű foka A Nyugat Kiadó története Szerkesztő a vészkorszakban