2022. ápr 27.

Egy „erősebb lét közelében”

írta: pimblog
Egy „erősebb lét közelében”

Tandori-kultusz a Petőfi Irodalom Múzeum kézirattári hagyatékának vetületében

Nem sok olyan íróról, költőről tudunk a magyar irodalomban, akit már életében legenda övezett, mégis Tandori Dezső ezen kevesek közé sorolható. Köszönhető ez annak, hogy az egyedülálló életmű mellett a költő sajátos hobbik iránt rajongott. Gombfoci- és kártyabajnokságok, lóversenyek, mackók és madarak iránti különös szeretete mind-mind a szerző védjegyévé váltak. Tandori ezen témák iránti rajongása visszaköszön a hagyatékban fellelhető levelezésben, mint ahogy abban is, hogy az írásos dokumentumok mellett, számos levelezőtársa madaras és medvés képeslapokkal, levélpapírokkal és bélyegekkel kedveskedett a költőóriásnak. Az alábbi képes összeállításban a Petőfi Irodalmi Múzeum idei év első hónapjaiban előrendezett kézirattári anyagából adunk közre egy kisebb csokorral.

 000_nyito_ke_pimg_0655.jpegFotó: PIM Kézirattár

Tóth Ákos, a Tandori-életmű avatott szakértője többször küldött verebeket, illetve medvéket ábrázoló képeslapokat az írónak.

Fotó: PIM Kézirattár

Kurtág György Londonból küldött Tandorinak és madarainak egy kék madarat ábrázoló képzőművészeti alkotást a következő szöveggel: „Marci-Cicánk 5-hónapos születése napját Londonban töltötte, s ott találtam ezt a gyönyörű madárkát. Mutasd meg kérlek a Te madárkáidnak – mit szólnak hozzá?”

Csupor András magát Szpérót, Tandori kedvenc verebét köszöntötte születésnapján rajzos levéllel.

007acsuporandras.jpgFotó: PIM Kézirattár

Fotó: PIM Kézirattár

A Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattárába került Agócs Írisz 2009. december 22-én íródott levele is, melyben a következőket írta Tandorinak: „[…] régóta rajzolok számomra fontos vagy meghatározó versekhez, novellákhoz képeket, ezeket az illusztrációkat a mai napig saját indíttatásból készítem, és még mindig inkább a magánszférámhoz tartozóknak tekintem. Így születtek meg egyre-másra az Ön Medvék minden mennyiségben című kötetének verseihez a rajzaim.” A Tandori-hagyatékkal Agócs Írisz Tandori-versekhez készített medverajzai közül is bekerült néhány a PIM gyűjteményébe.

Fotó: PIM Kézirattár

  1. Kabai Lóránt madártollat küldött Tandorinak, levele végére ragasztva.

010k_kabail.jpg

Fotó: PIM Kézirattár

Tandori maga ugyanígy, papírlapra ragasztva őrizte meg madarai egy-egy tollát.

011img_1419.jpeg

Fotó: PIM Kézirattár

Fodor Ákos a leveleit díszítette madarakat, illetve medvéket ábrázoló bélyegekkel, egyedi, akár kiállításon is jól bemutatható műtárggyá téve azokat.

Fotó: PIM Kézirattár

Markója Csilla, az Enigma folyóirat alapító főszerkesztője madarat ábrázoló bélyegekkel adta postára Tandorinak szóló leveleit, melyekből egyet madaras levélpapírra is írt.

015marko_jaimg_0647.JPG

Fotó: PIM Kézirattár

Kocsis Levente Mihály az 1980-as olimpia kabalafiguráját, Misa mackót ábrázoló képeslapot választott egy Tandorinak írott levele hordozójául.

016img_0648.JPG

Fotó: PIM Kézirattár

Az Ausztráliában élő Somssich-Szőgyény Béla koalákat (is) ábrázoló képeslapot küldött Tandorinak.

017koala_large.jpeg

Fotó: PIM Kézirattár

Több rajongó megíratlan képeslapokat küldött Tandorinak, melyek képes oldalán az író számára fontos témák szerepeltek.

 Fotó: PIM Kézirattár

Borbás Andrea, Sulyok Bernadett, Szántó Tibor

Szólj hozzá

irodalom múzeum gyűjtemény hagyaték kulisszatitkok PIM muzeológus Tandori Dezső Szántó Tibor irodalmi múzeum Kézirattár Sulyok Bernadett Borbás Andrea