2022. máj 18.

Világító gáz

írta: pimblog
Világító gáz

Légszesz a Petőfi Házban

Ritka dokumentumot őriz gyűjteményében a múzeum, amely érdekes időutazásra invitálja az olvasót a 19–20. század fordulója tájékán. Ezúttal a főleg közvilágításra használt légszesz történetét és kultusztörténeti jelentőségét mutatja be a PIM Kézirattár két főmuzeológusa, Komáromi Csaba és Sulyok Bernadett.

Hogy mi a világító gáz? Erre a kérdésre mi, obskúrus bölcsészek nem tudtuk megadni azonnal a választ. Ellentétben a földgáz jelentésével, amelynek mibenléte nagyon is meghatározza mindennapjainkat. Nos, a világító gáz nem más, mint a légszesz. Hogy mi a légszesz? Szén légmentes környezetben történő hevítése által (száraz lepárlás) – koksz, kátrány és víz mellett – keletkezett, a levegőnél nehezebb, légnemű anyag, amelyet elsősorban nem fűtésre, hanem világításra, főleg közvilágításra használtak.

Először Angliában, Londonban világítottak gázlámpával 1807-ben, s aztán terjedt el a kontinensen. Pesten 1816-ban gyúlt az első ilyen lámpa a Nemzeti Múzeum gyűjteményét befogadó régi egyetemi épület előtt (az ELTE jogi karának mai központi épülete helyén, az intézményünknek otthont adó Károlyi-palotával srégen szemben), de igazán csak az 1850-es évek második felében terjedt el.

Világító gáz feliratú nyugtakönyv  (PIM Kézirattár)

Az első gázgyárat az Általános Osztrák Légszesztársulat építtette fel 1856-ban Pest-Budán, a Józsefvárosban, a mai II. János Pál pápa téren (erre emlékeztet a térből nyíló Légszesz utca neve is). Ez is angol mintát követett, mint a többi európai gázgyár. A kezdetek után ellaposodott a lelkesedés – bár a közvilágítás fokozatosan bővült –, majd csak az 1890-es években élénkült meg ismét a kereslet az újonnan feltalált és bevezetett Auer-égőknek köszönhetően, amely megszüntette a nyílt láng használatát, és jóval gazdaságosabbá tette a gázfelhasználást, valamint fényereje is elégségesnek mutatkozott.

elso_legszeszgyar_fszek.jpg

Fővárosi Légszeszgyár a Köztemető út és Légszesz utca kereszteződésénél, 1900-as évek (FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Ennek az időszaknak tipikus figurája volt a lámpagyújtogató, aki fontos posztot látott el, hiszen az idejében felgyújtott lámpa biztonságossá tette az éjjeli közlekedést, az idejében eloltott lámpa pedig csökkentette a szolgáltató kiadásait. Összességében elmondható, hogy a kezdetben igen tűzveszélyes és jellegzetes szagot árasztó gázvilágítás viszonylag rövid, átmeneti jelenség volt a fővárosi világítás történetében, s bár még az 1960-as években is voltak lámpagyújtogatók, a 20. század elejétől fokozatosan teret nyert a ma is általános villanyvilágítás.

„A rézkupaknak öblén
halkan szitál a tört fény

[…]

Ki sejti, hogy a réz-szitán
egy vad tűztenger ég benn
s a gyáva pillelángban
egy lázadó világ van
bebörtönözve mélyen?”

Kosztolányi Dezső: A lámpagyújtó énekel (1907)

A Petőfi Házat a Bajza utcai Feszty–Jókai-villában (Jókai Mór 1892 és 1899 között lakott itt) alakították ki. A Petőfi Társaság által, 1876-os alapításától kezdve gyűjtött Petőfi vonatkozású emlékeket, relikviákat, műtárgyakat, kéziratokat mutatták itt be. 

ke_pernyo_foto_2022-05-17_9_37_48.pngFeszty–Jókai-villa Budapesten, a Bajza utcában, 1894 (PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

A Társaság 1907-ben kezdte meg az épület felújítását, és a munkálatok befejeztével, 1909. november 7-én nyitották meg a látogatók előtt. Az épület múzeummá alakítása a magyaros szecesszió jegyében történt, a kiállítóhelyiségeken kívül helyet kapott benne ereklyetár, kutatószoba és könyvtár is.

petofi-haz.jpg

Petőfi Ház (Petőfi Sándor és Jókai Mór ereklye-múzeum), 1907 (OSZK)

A Társaság irattári dokumentumainak revíziójakor került ellenőrzésre a Petőfi Múzeum Világító gáz című nyugtakönyve (V. 4559/324) is, amelybe éppen a megnyitás és a következő év légszesz-óraállásait rögzítették. Feltehető, hogy azért csak az 1910-es év végéig vannak bejegyzések, mert az addigi gázszolgáltató, az Általános Osztrák–Magyar Légszesztársulat átadta a szolgáltatás jogát megváltás útján a fővárosnak 1910. december 15-én, ettől kezdve a Budapest Székesfőváros Gázművei látta el gázzal a várost. Tehát a szolgáltatóváltás miatt valószínűleg újfajta elszámolási dokumentációt vezettek be, amelynek azonban sajnos nem találtunk a nyomára. Mivel az elődvállalat iratai nem kerültek be Budapest Főváros Levéltárába, ezért a nálunk őrzött, annak pecsétjével is ellátott dokumentum ebből a szempontból is talán ritkaságnak számíthat. A füzetke utasításokat tartalmaz még a világító gáz biztonságos használatára vonatkozóan, és a díjbeszedés menetét is szabályozza magyar és német nyelven. 

Komáromi Csaba, Sulyok Bernadett

Szólj hozzá

gyűjtemény kulisszatitkok Petőfi Sándor PIM Petőfi Irodalmi Múzeum Sulyok Bernadett légszesz Komáromi Csaba Petőfi Társaság Petőfi Ház