2021. már 28.

Petőfi (majdnem) 200

írta: pimblog
Petőfi (majdnem) 200

„»Miben látja Petőfi aktualitását?« Ma, sajnos, semmiben. Mert mint gyermekkoromban – bár más előjellel –, ma megint vitamindús tápszert főznek belőle, ahelyett, hogy meghagynák természetes édességnek és borzongató keserűségnek. Petőfit saját szobra takarja el (…) Márpedig a költő nem szobor, nem demonstráció, hanem eledel: s a gipszet és aranyozást megenni nem lehet." (Weöres Sándor)

ps_after.jpgKi ne háborodna fel, akinek bármi köze is van a magyar nyelvhez, azon a kérdésen, hogy ismeri-e Petőfi Sándort? Mert Petőfi Sándort mindenki ismeri, ő a forradalmár hős, a legnagyobb magyar nyelvű költők egyike, akinek a műveit 54 nyelvre (minimum�) lefordították, s aki a golyóbis másik felén, Kínában, kötelező tananyag a középiskolák jelentős részében. Petőfi Sándor a híres forradalmár, magyar költő! – hangozhatna a kicsit feldúlt válasz. De mit is jelent ez az állítás?

“És ő, a levegő ura, mindennap föláll a kopott trapézra, bajusza mulatságosan billeg, drágáim, így szól halkan, és belefúrja magát a levegőégbe föl, föl, mindennap, érettünk meg persze magamagáért.

A levegő, tudjuk, ha nem tanították is, tanultuk: színtelen, szagtalan, szúrós szagú gáz. Mindazonáltal, légtornász testvérem (...) ne feledd: ura te vagy.” (Esterházy Péter)

Mi, a PIM múzeumpedagógusai elhatároztuk, hogy komolyan, a lehető legkomolyabban vesszük mind a négy költőnkhöz társított fogalmat és jelzőt, és ezzel kísérletet teszünk a lehetetlenre, megpróbáljuk minél teljesebben kifürkészni a „légtornász” titkát, ami egyszerre rejlik külsejében, személyiségében, szerepeiben, végtelenül sokhangú szövegeiben (legyenek levelek, versek, drámák vagy éppen elbeszélő költemények), a korszakban és valamiben, ami annyira megfoghatatlan és mégis szükségszerű, mint a levegő, egy  megismerhetetlen és koronként változó titok, ami Petőfit Petőfivé tehette.

A híres magyar költő és forradalmár állítás minden szava mellé tehát egy-egy kérdőjelet teszünk és komolyan vesszük saját kérdésienket, hogy a szoborszerűvé merevedett, evidenciának ható, önmagukat kizárólagosként erőltető válaszok kinyilatkoztatásától a kérdezésen, megkérdőjelezésen, finom felforgatáson (bizony kicsiny forradalom) át odáig juthassunk, hogy még annak is legyen kedve Petőfiről beszélgetni / vitatkozni, akinek eddig ez eszébe sem jutott és csak furcsa, tiszteletteli bágyadtsággal szemlélte a híres, forradalmár magyar költőt. 

S hogyan?

Petőfi_official

petofi_2.png

Áprilisban induló GIF és dokumentarista animáció kampányunk a négy hívószóhoz kapcsol talán kevéssé ismert Petőfi-történeteket a PIM social media felületein, amelyekből egy „kicsit más” személyiség rajzolódik ki, mint amire talán számíthatunk: 

Mert ki hitte volna, hogy Petőfi beletrollkodott a saját – Habsburgok által kibocsátott – köröző iratába, vagy hogy kínos gondot fordított arra, milyen arcképek jelenthetnek meg róla, vagy, hogy képes volt lila frakkban, sárga nyakkendővel hasítani az utcákon, ahogyan 164 centiméteres magasságához sem érzett túlzónak egy 110 centiméteres díszkardot?

Petőfi-hálózatok

Áprilistól nyolc alkalmas interdiszciplináris beszélgetéssorozatot indítunk, ahol a legkülönfélébb tudományterületek képviselőivel például hálózatkutatókal, pszichológusokkal, kisebbségkutatókkal, gazdaságtörténészekkel, nyelvészekkel és tájépítészekkel igyekszünk a Petőfi-jelenséget komplexen vizsgálni. A negyven perces találkozások során lesz szó például a nonkonform személyiségről, a divatról, magyarrá írt tájról, a XIX. századi nemzetállam kialakulásáról. Célunk, hogy minél alaposabban és több szempontból körbejárhassuk az alkotót és korszakát mely a mai napig szétszálazhatatlanul és magátólértetődően jelen van a kultúránkban. 

A beszélgetéssorozat első adása április legelején kerül fel a PIM YouTube felületére. Az After Petőfi címmel megjelenő műsorban Kalla Zsuzsa, Margócsy István és Szálinger Balázs ered a Petőfi-kultusz kialakulásának nyomába.

Szólj hozzá

hírek online kerekasztal online program YouTube Petőfi Sándor Petőfi Irodalmi Múzeum online muzeológia online beszélgetés