2020. jún 14.

Megjelent a PIM Studiolo digitális kiadványa Kaffka 100 címmel

írta: pimblog
Megjelent a PIM Studiolo digitális kiadványa Kaffka 100 címmel

Múzeumunk könyvsorozata, a 2013-ban elindított PIM Studiolo ettől az évtől online térbe költözik. Elsőként a Kaffka 100 / Tanulmányok Kaffka Margitról című konferenciakötet jelent meg digitális kiadványként. Erről szól most rövid híradásunk.

kaffka100_honlapra.jpg

 

Kaffka Margit (1880–1918) halálának 100. évfordulójára emlékezve 2019 tavaszán közös konferenciát rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet. Az eseménnyel arra igyekeztünk felhívni a figyelmet, hogy Kaffka Margit mint a Nyugat alapító nemzedékének tagja és a magyar irodalmi modernség egyik legjelentősebb képviselője mintha kevésbé lenne szerves módon jelen az irodalomtörténetben, mint amit prózai, lírai és publicisztikai munkásságának újító jellege indokolna, s egyelőre műveinek kritikai kiadása is várat magára. 

pfl_f_2431_2_a_2.jpg

Kaffka Margit Márvány utcai lakásában (Forrás: PIM, Művészeti, Relikvia- és Fotótár)

A szerzők a legújabb kutatási eredmények és elméleti tanulságok, valamint az irodalmi modernség hazai és nemzetközi folyamatai felől olvasták újra Kaffka Margit írásait, további vizsgálati területekre mutatva rá az életműben.

A kötetben felkínált megközelítések révén az életmű több rétege tárul fel a narratológia, a testelméletek, a feminista perspektíva, a társadalomtörténeti és kultúratudományi szemlélet és a komparatisztika szemléletmódjának segítségével. A heterogén elemzési szempontok dacára a tanulmányokban jól érzékelhető az a közös törekvés, amely rá kíván világítani a kaffkai életműben érvényesülő női tekintetek és elbeszélői hangok megkerülhetetlen szerepére és jelentőségére az irodalmi modernségben.

A gondosan összeállított függelék a PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótárában őrzött Kaffka Margit-relikviák és a róla készült képzőművészeti műalkotások fotómásolataival gazdagítja a kiadványt.

A tanulmánykötet online olvasható és letölthető.

Szólj hozzá

hírek kutatás szépirodalom Nyugat tanulmánykötet Kaffka Margit Fotótár Relikviatár online kötet