2021. aug 18.

100 éve született Mészöly Miklós

írta: pimblog
100 éve született Mészöly Miklós


„Az volna gyönyörű, ha írás közben szótól szóig, mondattól mondatig  ̶  mint a zseblámpafény  ̶ világíthatnánk magunknak, és így érhetnénk tetten, ami éppen a tettenérésünktől lesz azzá, ami. (Mészöly Miklós: A mesterségről)

„Alig van próza, amely ilyen közel állna a csöndhöz, a hallgatáshoz, mint az övé.” (Esterházy Péter: Majd, 2002)

Mészöly Miklós (eredeti nevén Molnár Miklós) 1921. január 19-én született Szekszárdon. A 20. század közepétől kibontakozó írásművészete jelentősen hozzájárult a magyar próza megújulásához, a magyar próza európai szintű elismertségéhez.

pfl2020_354_1.jpg

Mészöly Miklós (PIM)

Első novelláját (Bridge és a nyúl, 1943) még Molnár Miklós névvel jelentette meg, de miután 1947-ben felvette apai nagyanyja családnevét, Mészöly Miklósként publikált.

Sokféle műfajban alkotott, egész munkásságára a poétikai sokszínűség jellemző. Írt regényt, elbeszélést, novellát, verset, drámát, mesét, bábjátékot, rádiójátékot, forgatókönyvet, esszét, publicisztikát, kisebb terjedelmű prózai szövegeket. 

pflf_2009_32_1.jpg

Mészöly Miklós (PIM)

Mészöly jól ismerte és használta is az egzisztencializmus, az abszurd, a nouveau roman, a mágikus realizmus formanyelvét, mégsem sorolható be egyik irányzatba se. Egyéni stílusa olyan határozott, hogy a legkülönbözőbb formanyelveken írhatott, eredetisége sosem kérdőjeleződött meg.

pfl2019_138_1.jpg

Mészöly Miklós (PIM)

Korai alkotói szakaszára (Magasiskola, 1956) jellemző a fegyelmezett szerkesztés és az erőteljes atmoszférateremtés. Ekkor írt novelláinak és regényeinek legkarakteresebb jegye a szinte végsőkig redukált történet, a cselekmény eseménnyé sűrítése (Az atléta halála, 1966; Saulus, 1968). A Film (1976) című regénnyel eljut a csöndig, amikor már csak a hallgatás lehetséges, vagy egy olyan fordulat, amelyet a Szárnyas lovaktól (1979) kezdve valósít majd meg. Ettől kezdve írásaiban szinte minden jelen van, ami korábban is jellemző volt, de felértékelődik a történetmesélés, amely csak látszólag hagyományos, valójában a Film mélyszerkezetéből újítja meg művészetét. A bölcseleti beállítottság, a távolságtartó narráció, a tömörítés és a formafegyelem szinte minden pályaszakaszának meghatározója.

pflf_19611.jpg

Mészöly Miklós (PIM)

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy „a természet, a táj szuggesztiója” vezette az írás felé és nem a társadalmi közeg, amelyben élt, mégis mértékadó közéleti szereplő volt. 1956-ban részt vett az Írószövetség állásfoglalását tükröző nyilatkozat szövegezésében. A hatvanas évek közepétől többször járt nyugat-európai körúton, kapcsolatokat épített külföldi írószervezetekkel és magyar emigráns írókkal. A Közép-Európa-gondolat megfogalmazásához hozzájárultak az erdélyi és felvidéki, cseh- és lengyelországi útjainak tapasztalatai. A rendszerváltoztatás idején aktívan politizált, a kettészakadt írótábor között közvetített. Különös, hogy éppen az a nemzedék tartja mesterének, akik az irodalmat el akarták emelni a politikától.

A Polcz Alaine alapította Mészöly-díjat minden év január 19-én azok az alkotók kapják, akiknek írásaiban jelen van a Mészöly-próza hagyománya.

H. Bagó Ilona

Hamarosan évfordulós kiállítással emlékezünk a 100 éve született Mészöly Miklósra.

Szólj hozzá

irodalom kiállítás évforduló PIM Petőfi Irodalmi Múzeum Mészöly Miklós Mészöly100