2021. ápr 14.

Ady és társasága Székely Aladár fotóin

írta: kocsiskatica
Ady és társasága Székely Aladár fotóin

Ady gyakran ellátogatott Székely Aladár műtermébe, hogy portrékat készíttessen magáról, és sűrűn előfordult, hogy családtagjait, szerelmeit vagy barátait is magával vitte, hogy közös kép készüljön róluk. Így születtek meg az emblematikus közös fotók Lédával vagy Babitscsal.

ady.png

Székely Aladár: Ady Endre, 1908-1910 körül (PIM Fotótár)

Ez a fotó azért különleges, mert Ady Endréről kevés egész alakos kép készült Székely Aladár műtermében. (Ezen kívül még egy van, ami látható a PIM Székely Aladár-kiállításában.) A fotó izgalmát az átlós kompozíció adja. Ady kezében kalapot tart, alakját félprofilban látjuk. A fény jobbról érkezik, így árnyék vetül az arcra, ami előnyös a költő számára. Az elkészült negatívról négy eredeti nagyítás készült.

A Gyurkának Bandi” felirat tanúskodik arról, hogy a költő Bölöni Györgynek szánta ezt a felvételt. Kovács Ida, a PIM Művészeti Tárának muzeológusa felidézte a találkozást: Bölöninek Párizsban kellett megtalálnia Adyt egy kávéházban, és csak Ady Lajos leírására hagyatkozhatott, aki azt mondta, hogy a költő úgy néz ki, mint egy indiai férfi. Bölöni aztán először valóban egy indiai férfit szólított meg, és csak azután talált rá Adyra.

A képhez kapcsolódó másik történet 1977-ből származik, amikor a PIM-ben megrendezték az Ady születésének 100. évfordulójára emlékező kiállítást. Az utcákra több plakát is kikerült ezzel a fotóval, kiegészülve a Föl-földobott kő utolsó két sorával, emlékeztetve az ünnepi kiállításra. A plakát olyannyira jól sikerült, hogy Láng József, E. Csorba Csilla: Ady. A portrévá lett arc című kötetének szerkesztője azt hitte, ez egy ötödik nagyítás az eredeti negatívról.

A fotó szép karriert futott be: legutóbb 2019-ben a KÉK árverésén 80.000 forintért talált gazdára az egyik nagyítás.

f_2005_ady-leda-szekely.JPG

Székely Aladár: Ady és Léda, 1907 körül (PIM Fotótár)

Borbás Andrea muzeológus Ady és Léda közös képével először Bölöni György Az igazi Ady című kötetében találkozott. A kép hangulata rögtön magával ragadta, és sokszor csak azért vette le ezt a kötetet a polcról, hogy ő maga is elmerülhessen az egymásba fúródó tekintetekben. Melegség, intimitás és szenvedély árad ebből a képből, aminek különös izgalmat ad a sötét és világos színek játéka is.

E. Csorba Csilla tanulmányából ismerjük, hogy ez a fénykép 1907 nyarán született: ekkor Brüll Adél várandós volt Ady gyermekével. Ady és Léda az üvegnegatívot eltörette Székely Aladárral, csak két pozitívról tudunk, ami megmaradt. Léda példánya a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumba került, Adyé pedig Ady Lajos örökösétől, Tóth Anikótól került a PIM-be.

ady_babits1.png

Székely Aladár: Ady Endre és Babits Mihály a Bibliát olvassák, 1917 (PIM Fotótár)

Babits és Ady nagy riválisok voltak a saját korukban is: mindkét költőnek megvolt a saját „rajongótábora”, ellentétük a közhangulat része volt, aki Ady-t szerette, nem kedvelhette Babitsot és fordítva. Dallos Sándor, Babits életrajzírója egy Babitshoz címzett levelében töredelmesen megvallja a költőnek, hogy sokáig az ellentáborhoz tartozott, Ady-hívő volt.

ady_babits3.png

Székely Aladár: Ady és Babits, 1917 (PIM Fotótár)

Ennek a rivalizálásnak Ady vetett véget. 1916-ban Ady és Babits is fellépett a Zeneakadémián megrendezett Nyugat-matinén, majd onnan együtt távoztak a New York kávéházba, a Nyugat szerkesztőségi asztalához. Amikor a Váczi utcához értek, Ady karon fogta Babitsot, és azt mondta neki, hogy menjenek fel Székely Aladárhoz, és készíttessenek magukról egy közös fotót.

Székely elsőként egy olyan képet készített, amin a két költő a Biblia fölé hajol, azután elkészült ez a szimbolikus kép. Mindketten a kultúrát jelképező könyvre támaszkodnak, jelezve ezzel, hogy a céljaik tulajdonképpen közösek. Ez a fotó a barátságuk objektivációja, de Székely később többször is megörökítette őket együtt. 

ady_babits2.png

Székely Aladár: Ady és Babits, 1917 (PIM Fotótár)

Kocsis Katica

Szólj hozzá

kiállítás Ady Endre Babits Mihály PIM Petőfi Irodalmi Múzeum Léda Fotótár kedvenc tárgyaink Székely Aladár