2021. sze 08.

Pilinszky János néhány relikviája

írta: kocsiskatica
Pilinszky János néhány relikviája

A Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi Pilinszky János hagyatékának egy részét, amely öt évvel ezelőtt örökösei jóvoltából került be a múzeum Művészeti, Relikvia- és Fotótárába. Pilinszky néhány relikviájáról és azok kontextusáról Zeke Zsuzsanna, a PIM muzeológusa mesélt az Irodalmi Magazin által szervezett Pilinszky-konferencián.

Zeke Zsuzsanna elmondta, hogy a Pilinszkytől fennmaradt relikviák az otthonában készült fotókkal és a róla készült felvételekkel együtt megidézik a költő egykori tárgyi környezetét, jellemzik ízlését és életmódját. A relikviák között a hétköznapi tárgyak és ruhadarabok mellett találunk külföldi útjai során vásárolt dísztárgyakat, faliképeket és kegytárgyakat is. 

szoba.png

Pilinszky János szobája, 1970-es évek (Fotó: Balla Demeter)

Először 2003-ban került be Pilinszky-relikvia a múzeum gyűjteményébe. Ez egy lemezjátszó volt. Majd 2016-ban a könyvek, folyóiratok, lemezek mellett számos használati tárgyával gyarapodott a Relikviatár. 

A költő sokszor költözött élete során, élt többek között a Ferenczy István utcában, a Horánszky utcában, a Molnár Ferenc utcában, az Izabella utcában, valamint hosszabban a Hajós utca 1. szám alatt is. A legtöbb visszaemlékezés ez utóbbiról maradt fenn. Tasi József 1971-ben készített interjút Pilinszkyvel, aki maga is részletesen jellemezte a környezetet, ahol akkor élt és dolgozott. 

pilinszky.png

Pilinszky János Hajós utcai otthonában, 1970 (Fotó: Balla Demeter)

Pilinszkynek voltak olyan tárgyai, amelyeket rendszeresen magával vitt a költözései alkalmával: hamutálját mindig az ágya közelében tartotta, mivel éjszaka is sokat dohányzott. Könyvespolcához is ragaszkodott, aminek első elemét az ötvenes években készíttette, majd az évek során folyamatosan bővített. A biedermeier rekamié is elkísérte a költőt, felette pedig mindig ott függött egy ikon és egy feszület. 

Pilinszky fotói

Íróasztala felett több fényképet is őrzött. Itt függött Simone Weil egyik fotója, akinek az írásai meghatározóak voltak Pilinszky számára. Szobájában volt látható Vattay Elemér esernyős alakokat megörökítő felvétele, amit kifejezetten Pilinszky kérésére  nagyított fel. 

vattay.png

Fiesole, 1963. Fotó: Vattay Elemér (PIM, Pilinszky János hagyatékából)

Meghatározó fotó volt Pilinszky számára Klösz György fényképe is a Várkert kioszkról, amelynek egy részlete a Simon Áron című novellát inspirálta.

Pilinszky 1965-ös felvétele, amelyen a karthauzi temetőkert látható Rubin Szilárd hagyatékából került a PIM-be. Pilinszky Weöres Sándorral és Károlyi Amyvel látogatott el Valsainte-be, a svájci településre. A táj, a templomi környezet évek múlva jelentek meg Pilinszky költészetében.

Pilinszky néhány személyes tárgya

A PIM-ben található a költő első lemezjátszója az Izabella utcai lakásból, valamint Pilinszky rádiója is, ami a székesfehérvári évekből maradt fenn. Pilinszky Törőcsik Mariékkal, akikkel szoros barátságot ápolt, egyszer közösen vásárolt egy lemezjátszót erősítővel, amin a költő szinte mindig Bachot hallgatott. A költő Bachhoz és a komolyzenéhez fűződő viszonyáról Szigeti Istvánnak mesélt 1971-ben.

A költő asztali talpas, fém korpusszal ellátott feszületét Jelenits Istvántól kapta, amikor Ingrid Ficheux-vel 1980. június 22-én házasságot kötött. A feszületet az Örökre hó alatt marad kiállításon is láthattuk. 

vattay_1.png

Feszület (PIM, Pilinszky János hagyatékából)

Pilinszky számára fontos tárgy volt a Szilágyi Júlia által készített huszárbáb is, ami az Izabella utcában az ágya felett függött, majd későbbi szobájának kilincsén lógott.

huszarbab.png

Huszárbáb, készítette: Szilágyi Júlia (PIM, Pilinszky János hagyatékából)

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 1-jén nyílt |KÉT PORTRÉ| – Mészöly–Pilinszky 100 című kiállításon a PIM által őrzött relikviákból is megtekinthetünk néhányat, de láthatók magántulajdonban lévő tárgyak is.

Zeke Zsuzsanna előadása itt visszanézhető. 

Kocsis Katica

Szólj hozzá

kiállítás relikvia Pilinszky János PIM Petőfi Irodalmi Múzeum Relikviatár Zeke Zsuzsanna irodalmi hagyaték Kiállításaink