2020. máj 17.

#karanténtárgyak

írta: Kalla Zsuzsa (PIM)
#karanténtárgyak

Mit gyűjtenek a múzeumok a mai hétköznapokból a jövő számára?

Március közepétől szinte minden múzeum meghirdette maga tárgygyűjtő kampányát – egyelőre többnyire online formában. Ez egyszerre ad lehetőséget az „elveszetett” közönséggel való kapcsolattartásra, sőt aktív párbeszédre, ugyanakkor még határozottabban rajzolja meg a nyilvánosság előtt az intézmény profilját.

„Segíts, hogy a múzeum száz év múlva is megmutathassa, milyen volt a karantén idején élni 2020-ban!”

Az irodalmi múzeum karanténinterjúkat rögzít, lakásukba zárt írókat fotóz, Más gangok, más szobák, írólakások egykor és most című sorozatában pedig a házak és lakóik történetét olvassa újra.

nemes_nagy_agnes.jpg

Nemes Nagy Ágnes egykori háza és az ott látható emléktábla (Fotó: Gál Csaba/PIM), valamint a szerző otthonában.

A helytörténeti gyűjtemények, városi múzeumok a hirdetményeket, eseményeket, véleményeket dokumentálják, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a járvány elleni védekezés, az egészségügyi eszközök világát.

1_eszkozok.jpg

Ezer fölött jár a Magyar Nemzeti Múzeum My Home Office Challenge - Muti az otthoni munkahelyed! FB-csoport kampánya, amely a saját világ – és ezen keresztül az értékek, a személyiség – bemutatására adott lehetőséget egy interaktív, nagyobb közönség figyelmével jutalmazó felületen.

home_office.jpg

Home office, online ovi és készülés a MOME kipakra 2020 (részlet a most készülő Hungária sorozatból) Gámán Zsuzsanna fotója, forrás: My Home Office Challenge/Facebook

A többség tehát nem a kézenfekvő tárgyakra fókuszál, mint a maszk vagy az élesztő. Talán a legizgalmasabb a Néprajzi Múzeum kezdeményezése, amely „érzelmes” történeteket gyűjt – egy-egy tárgy fotóján keresztül. Itt a karantén szimbolikus térré válik, olyan kényszer és korlát, amelyben sokan keresik az apró szabadságokat. A sorozat megélt hangulatok, érzések, belső tapasztalatok nyilvánossá tételére bíztat, arra, hogy legitim a félelelem, a szorongás – és lehetséges az aggodalom megszüntetése is. Bizonyítékokat kínál arra, hogy az emberi létezés elválaszhatalan része az öröm, a kretivitás megélése, akár szűkös körülmények között is:

Ez a pár fülbevaló számomra mindig a karantén időszakát fogja jelképezni azzal a gondolattal, hogy minden megszorításban van szabadság, és a Jóisten minden helyzetben gondot visel rólunk - akárcsak az ég szabad madarairól.(Demeter Dorka)

 keep.jpg

Kalla Zsuzsa

Szólj hozzá

hírek gyűjtemény járvány karantén home office Néprajzi Múzeum Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum irodalmi múzeum koronavírus Kalla Zsuzsa Írók az ablakban