2020. már 15.

Hosszú gondolkodás, készülődés előzte meg ennek a blognak az indítását.

írta: pimblog
Hosszú gondolkodás, készülődés előzte meg ennek a blognak az indítását.

Az irodalmi muzeológusok, kurátorok személyes tapasztalata, hogy mennyi kérdés fogalmazódik meg az érdeklődőkben egy-egy szakmai vezetés, előadás után – mégis, sokáig vitatkoztunk azon, elindíthatunk-e erre a benyomásra támaszkodva egy folyamatosan frissülő, „élő” blogfelületet. Az utóbbi két hónapban felpörögtek az események és végül március 15-öt jelöltük ki céldátumként – akkor még természetesen nem sejtve, hogy milyen szomorú aktualitása, jelentősége lesz az online aktivitásunk megindításának.

A kutató, gyűjteményező muzeológusok olyan hétköznapi emberek, akiknek különleges munkájuk van. Akik nap mint nap követlenül megtapasztalják, hogy a múlt változik, bővül. Ismeretlen hagyatékok, művek bukkannak fel, egy-egy bekerülő levél, dokumentum, fotó, hangfelvétel radikálisan változtatja meg a szerzőről szóló tudásunkat. De akár a restaurálás során is olyan jelenségekkel, tényekkel szembesülünk, amelyek nem illeszthetők be a korábbi ismeretek közé.

Az irodalmi muzeológus munkaköre, hogy „gyűjteményez és feldolgoz” vagyis  megismeri és alakítja azt az eleven, virtuális hálózatot, ami a ma élő generációkat, leszármazottakat a költő-író felmenőikhez köti. Festők, grafikusok, szobrászok és fotóművészek műtermeit szemlézzük hétről hétre s nagy kihívás számunkra, hogyan őrizzük meg, gyűjtsük be – hogyan „muzealizáljuk” - egy-egy szerző személyes környezetét, tárgyait. 

Ezeket az izgalmas, fordulatos – ugyanakkor sok esetben kevéssé látványos – feladatokat és természetesen a munkánk közben felgyülemlett elképesztő mennyiségű, szerteágazó szaktudást kívánjuk megosztani ezen a felületen, szándékaink szerint sok, eddig a nagyközöség elől elzárt helyszín és munkafolyamat felvételeivel hozva testközelbe a múzeum világát, szereplőit. 

A minket körülvevő bizonytalanságra példa ez a pillanat, amikor a valós térben meg kell válnunk látogatóinktól, kutatóinktól. Van azonban olyan csatorna, aminek a működtetése most rajtunk múlik. Bízunk benne, hogy az intézmény szakmai munkáját követő – muzeológiai terminológiával élve –, a közösségi/részvételi/aktív muzeológia gyakorlata nyomán minket körülvevő háló, sőt burok elég erős lesz ahhoz, hogy fenntartsa a blog működését.

Itt a tavasz! Szeretnénk a magunknak tett ígéretet beváltani: minél több olvasót bevonzani a Károlyi-palota virtuális falai közé!

Impresszum

 

_96i5983_optimized.jpg

Szerkesztőbizottság 

Asztalos Emese

Benedek Anna

Dauner Orsolya Cecília

Kalla Zsuzsa

Kelevéz Ágnes

Parádi Andrea

Sidó Anna

Sulyok Bernadett

Szilágyi Judit

Wirth Imre

Olvasószerkesztő

Kocsis Katica

Fotó

Birtalan Zsolt

Szerzőink

Benedek Anna

Borbás Andrea

Czékmány Anna

Kalla Zsuzsa

Kelevéz Ágnes

Parádi Andrea

Sulyok Bernadett

Wirth Imre

E-mail

pimblogol@gmail.com

Telefon

+ 36 317-36-11 /224

Szólj hozzá

rolunk