A Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai blogja

©Petőfi Irodalmi Múzeum

2020. máj 23.

Időben vagyunk I.

írta: Kalla Zsuzsa (PIM)
Időben vagyunk I.

Mi történt velünk?

Határhelyzetet élünk meg valamennyien, akik a múzeumok világában dolgozunk. Még nem látszik a „normalitáshoz való visszatérés” pontos időpontja, sőt az sem, visszazökken-e valaha az idő, lehet-e működni a korábbi rendszerben. Világszerte elindultak ugyan a szabadtéri múzeumok, nyílt térben használható látogatóközpontok, de sokáig hiányozni fog a klasszikus múzeumlátogatás módja és főleg hangulata: a zsúfolt képtárak, a mega- és gigaintézmények pénztárai előtti tömött sorok, a földön ülő gyerekcsoportok, a fejhallgatós vezetőjük kézmozdulatait a tekintetükkel követő turistacsapatok látványa.

httpswww_ln-online_denachrichtenkulturkultur-im-nordenendlich-wieder-ins-museum-wiedereroeffnung-der-nach-corona-lockerung.jpg

Forrás: ln-online.de 

Ez azt is jelenti, még éppen időben vagyunk ahhoz, hogy egy mély levegővétellel összegezzük, ...

Tovább Szólj hozzá

hírek online virtuális járvány karantén virtuális múzeum PIM zárva tartás Kalla Zsuzsa online muzeológia

2020. máj 20.

Akik örökbe fogadták a Magukra maradt bútorokat

írta: kocsiskatica
Akik örökbe fogadták a Magukra maradt bútorokat

Online olvasható a PIM bútorkiállításának finisszázs-kötete

Online elérhetővé vált a Magukra maradt bútorok című kiállítás finisszázs-kötete . A kiadvány öt szerző prózáját, valamint a tárlat egy-egy fotóját tartalmazza. A füzetről és a kiállításról a tárlat kurátorával, Zeke Zsuzsannával és a finisszázs-programok szervezőjével, Zöllner Annával beszélgettünk.

Milyen céllal jött létre ez a kiállítás?

Zeke Zsuzsanna (ZZs): A PIM életműtárlatain rendszeresen szerepelnek olyan enteriőrök, amelyek az író közvetlen környezetét rekonstruálják személyes tárgyai, bútorai segítségével, de korábban még nem csináltunk olyan kiállítást, amin kizárólag csak bútorokat mutattunk volna be.

A Magukra maradt bútorok ban ötvenöt bútor szerepelt, ebből pedig mindössze egy volt, ...

Tovább Szólj hozzá

interjú kiállítás gyűjtemény kiadvány bútorkiállítás Relikviatár online muzeológia Zeke Zsuzsanna Zöllner Anna Magukra maradt bútorok online kötet

2020. máj 17.

#karanténtárgyak

írta: Kalla Zsuzsa (PIM)
#karanténtárgyak

Mit gyűjtenek a múzeumok a mai hétköznapokból a jövő számára?

Március közepétől szinte minden múzeum meghirdette maga tárgygyűjtő kampányát – egyelőre többnyire online formában. Ez egyszerre ad lehetőséget az „elveszetett” közönséggel való kapcsolattartásra, sőt aktív párbeszédre, ugyanakkor még határozottabban rajzolja meg a nyilvánosság előtt az intézmény profilját.

„Segíts, hogy a múzeum száz év múlva is megmutathassa, milyen volt a karantén idején élni 2020-ban!”

Az irodalmi múzeum karanténinterjúkat rögzít, lakásukba zárt írókat fotóz, Más gangok, más szobák, írólakások egykor és most című sorozatában pedig a házak és lakóik történetét olvassa újra.

nemes_nagy_agnes.jpg

Nemes Nagy Ágnes egykori háza és az ott látható emléktábla (Fotó: Gál Csaba/PIM), valamint a ...

Tovább Szólj hozzá

hírek gyűjtemény járvány karantén home office Néprajzi Múzeum Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum irodalmi múzeum koronavírus Kalla Zsuzsa Írók az ablakban

2020. máj 13.

A Károlyi-palota első úrnői

írta: Komáromi Csaba, PIM
A Károlyi-palota első úrnői

A Palota titkai 1.

A Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában II. József udvari festőjétől, Johann Georg Weikerttől őriznek két olyan festményt, amelyek egykor a Károlyi-palota falain függtek a családi ősgaléria részeként. Az egyik kép a palota első úrnőjét, Harruckern Jozefa Mária Szidónia Franciska bárónőt, a másik a menyét, Waldstein–Wartenberg Erzsébet Mária Johanna grófnőt ábrázolja. De kik voltak ők és mit tudunk róluk? A Palota titkai sorozatunk első részében őket idézzük meg.

Harruckern Jozefa, Harruckern Ferenc Domonkos, Békés vármegye osztrák származású főispánjának és harmadik feleségének, Dirling Mária Antóniának egyetlen leánya 1740. március 6-án született Bécsben. 1757. június 13-án kötött házasságot ...

Tovább Szólj hozzá

festmény kulisszatitkok PIM ősgaléria A palota titkai Komáromi Csaba Károlyi-palota Johann Georg Weikert

2020. máj 06.

Gyöngyből épül a világ – beszélgetés a Choli Daróczi József emlékére készült kiállítás kurátorával

írta: kocsiskatica
Gyöngyből épül a világ – beszélgetés a Choli Daróczi József emlékére készült kiállítás kurátorával

Az Isten homorú arcán című kiállítás anyagát cigány témájú festmények és a cigány irodalom kiemelkedő alkotásai adják

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Jezsuita Roma Szakkollégium kiállítása egyszerre idézi meg Choli Daróczi József szellemét és tárja a látogató elé a cigány irodalom és képzőművészet színes és gazdag világát. A kiállításról és Choli szerepeiről, jelentőségéről Molnár Eszter Edina kurátorral beszélgettünk.

Hogyan született meg a kiállítás?

Hónapokkal ezelőtt a Jezsuita Roma Szakkollégium, ahol maga Choli is tanított roma nyelvet és kultúrát, megkereste a PIM-et, hogy szeretnének egy kiállítást abból a festménygyűjteményből, amelyet a költő hagyott a kollégiumra. A PIM nyitott volt az együttműködésre, hogy ez az anyag egy cigány irodalmi kiállításban a szélesebb közönség számára is bemutatkozhasson.

...

Tovább Szólj hozzá

interjú kiállítás kurátor Choli Daróczi József cigány irodalom Molnár Eszter kurátori interjú

2020. ápr 29.

Múzeumi bogár-e a szórvány?

írta: pimblog
Múzeumi bogár-e a szórvány?

Apróságok a Kézirattárból

Mottó: Lassíts velünk!

Kiállításaink látogatói és főleg gyűjteményeink kutatói jól tudják, mit jelent egy írói hagyaték, ám olyankor, ha meghallják azt a szót, hogy  szórván y, vérmérséklettől és életkortól függően vagy diszkréten köhécselnek, vagy feszengve mosolyognak a furcsa kifejezésen.

A szórvány pedig nem múzeumi bogár, hanem olyan múzeumi tárgy, ami nem hagyaték részeként, hanem innen vagy onnan, a legváratlanabb helyekről és időpontban, darabonként, egyedi kéziratként kerül hozzánk. Lehet klasszikus szerzőnk verse ómama szekrényéből, és lehet lomtalanításkor guberált, eddig nem ismert kézirat. „Műfajukat” tekintve is változatosak gyűjteményünk darabjai, néhányról első pillanatban nem is ...

Tovább Szólj hozzá

levél képeslap gyűjtemény kiadvány kézirat szórvány PIM Kézirattár Parragi Márta

2020. ápr 22.

Legalább együnk egy jót!

írta: pimblog
Legalább együnk egy jót!

Megjelent a Nyelv babérral, a PIM gasztroirodalmi antológiája

Az evés alapvető létszükséglet, eszünk jókat is meg rosszakat is, aztán van olyan, hogy éhezünk. Az íróink pedig mindezt megírják. Az evésről, ételekről szóló szépirodalmi szövegek mennyisége bizonyítja, hogy a téma nemcsak kiapadhatatlan ihletforrás, de irodalmilag is jól használható, sokféle jelentést sűrítő költői lehetőség. A PIM új kiadványa, a Nyelv babérral  idézetek százával bizonyítja mindezt. A kötet szerkesztői Nagy Ágnes és Szilágyi Judit voltak, utóbbival beszélgettünk az antológiáról.

A kötet előzménye az Írói fogások – Terítéken az irodalom című kiállítás.

Eredetileg ez a tárlat E. Csorba Csilla ötlete volt, és sok évig készültünk rá. Amikor elkezdtem a témával foglalkozni, akkor ...

Tovább Szólj hozzá

hírek interjú könyv gasztronómia kötet szöveggyűjtemény gasztroirodalom gasztroszemiotika Szilágyi Judit Nyelv babérral

2020. ápr 15.

Egy filológiai kincsesbánya 2.

írta: pimblog
Egy filológiai kincsesbánya 2.

Mit árul el a Levelek Iris koszorújából kötet kézirata Babits kötetszerkesztési módszeréről?

Mostanáig nem ismertük annak a levélnek a szövegét, amelyet 1909 márciusában Babits a kéziratos összeállítás mellett válaszként küldött a Nyugat Kiadó felkérésére, és amelynek legfontosabb része a kötet tartalomjegyzékét tartalmazó, számozott lista.

A legnagyobb újdonság az, hogy Babits a felkérő levélben említett 2 ½ – 4 íves terjedelmet és a „füzet” elnevezést figyelembe véve eleve túlméretezettnek véli összeállítását, és csillaggal megjelöli azokat a verseit, amelyeket a kihagyhatóak közé sorol:

Ha sok, a *)gal jelölteket ki lehet hagyni.

 

babits_kezirat4_1.png

Babits tervezett tartalomjegyzéke (Forrás: PIM Kézirattár)

Meglepő végiggondolni, hogy mennyire más kötet került volna ki a nyomdából, ha a csillaggal ...

Tovább Szólj hozzá

kézirat Babits Mihály Kézirattár a hagyatékok útja Kelevéz Áges Levelek Iris koszorújából

2020. ápr 08.

A képzőművész Csáth Géza

írta: pimblog
A képzőművész Csáth Géza

Két vázlatfüzet a PIM gyűjteményéből

A CSÁTH ⃰ A varázsló halála című kiállítás első termében látható az alkotó két vázlatfüzete. Ezekről a műtárgyakról, Csáth rajzairól, rajzolási szokásairól kérdeztük Sidó Anna művészettörténészt, a kiállítás egyik kurátorát. 

A két vázlatfüzet a kiállítás első termében látható. Ez egy összművészeti tér, amely egyszerre mutatja be a zeneszerző, a képzőművész és az író Csáth-ot. Így utalunk arra tulajdonképpen, hogy az alkotóban ez a három művészeti ág nem teljesen elválasztható, szerves egységet alkot. Valójában egyik énjét sem lehet izoláltan értelmezni, csak a másik két tevékenységével együtt. Ez a két vázlatfüzet sem kezelhető külön Csáth zeneszerzői és írói énjétől.” – ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás kézirat Csáth Géza Csáth vázlatfüzet kedvenc tárgyaink Kézirattár Sidó Anna

2020. ápr 05.

Az igazság pillanata.

írta: Kalla Zsuzsa (PIM)
Az igazság pillanata.

Kik zárták be a múzeumokat?

Bár még alig telt el tíz nap azóta, hogy Európában és az Egyesült Államokban szinte minden múzeum kitette a „MEGHATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA” táblát, sorra látnak napvilágot olyan cikkek, interjúk, amelyek a máris leszűrhető tapasztalatokat és helyzet közvetlen és távlati következményeit elemzik. A szerteágazó információkból és gondolatmenetekből három kérdéskört emelnék ki.

muzeumorzokeszty.jpg

Műanyag kesztyűt hordó őr a milánói Sforza-kastélyban, amely számos múzeum otthona

Ki döntött a bezárásról?

A múzeumi szakmán belül az utóbbi évtizedet meghatározó vitára (mondhatni egy soha meg nem unható „gumicsontra”) erőteljes választ adott az az eseménysor és kommunikáció, amely a nyilvános terek bezárása körül folyt. (A vita ...

Tovább Szólj hozzá

hírek online virtuális járvány digitalizáció virtuális múzeum PIM zárva tartás koronavírus Kalla Zsuzsa online muzeológia

2020. ápr 01.

Párhuzamok Kodolányi János és József Attila életében

írta: pimblog
Párhuzamok Kodolányi János és József Attila életében

Kodolányi közbenjáró levele Turnai Lajos főorvosnak

Kodolányi János írói hagyatéka az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárának gyűjteményét gazdagítja, de a Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattára is őriz mintegy hatvan leltári egységet, általa írott levelet és kéziratot. Nálunk található az a levél is, amelyet Turnai Lajos főorvosnak írt, hogy látogassa meg az otthonában lázasan fekvő József Attilát.

Kodolányi már az 1920-as évek elején találkozott a fiatal József Attilával. Először a nevét hallotta, a versét olvasta, majd hamarosan személyesen is megismerkedett a költővel. Kodolányi így emlékszik vissza erre az időszakra: „Sötét társaságokban forgott velem együtt. Kávéházakban, amelyek vad és meddő viták színhelyei voltak. […] Nem győztem bámulni acélos ...

Tovább Szólj hozzá

levél József Attila Kodolányi János kedvenc tárgyaink Kézirattár Sulyok Bernadett

2020. már 29.

„…édes reményekkel álltuk körül bölcsődet”

írta: Parádi Andrea
„…édes reményekkel álltuk körül bölcsődet”

Levél Kosztolányi Dezső születésnapjára

A Desiderius Stephanus Izabella néven anyakönyvezett költő születésnapján szinte minden évben levelet kapott édesapjától, aki rituálészerűen ismertette elsőszülött fia világra jöttének körülményeit. Éppen száz éve, 1920. március 28-án kelt levele nem csak a kedves köszöntés miatt érdekes, de bepillantást enged a lezárt határ mögött élő szabadkai család mindennapjaiba is. Karantén, utazási tilalom, postai cenzúra a korabeli Vajdaságban .

Édes fiam, ma, márc. 28-án, virágvasárnapon írom neked e levelet; holnap: 29-én lesz a születésnapod, mely 35 év előtt épen [!] virágvasárnapra esett. Akkor boldogság költözött a házunkba te veled, örültünk jöttednek mi: apád és anyád, öreg szüleid is, kik velünk együtt édes ...

Tovább Szólj hozzá

születésnap levél kézirat Kosztolányi Dezső kedvenc tárgyaink Parádi Andrea

2020. már 25.

Karantén-blogot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

írta: pimblog
Karantén-blogot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Társintézetünk, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Karantén-blog címmel indított új rovatot honlapján, hogy a színházrajongók se maradjanak online tartalom nélkül. 

bajor-furdokadban.jpg

Bajor Gizi a fürdőkádban
Ismeretlen fényképész felvétele, 1940-es évek eleje (Forrás: OSZMI)

 

Az OSZMI a magyar színháztörténet egy-egy fejezetének főszereplőiről készült fényképeket, dokumentumokat, személyes tárgyakat gyűjteményez, őriz és tesz kutathatóvá. A múzeum munkatársai ezekből a különleges kincsekből mutatnak be néhányat a nagyközönség számára, elsőként Bajor Gizi fotóját, melyről itt olvashatunk bővebben.

Tovább Szólj hozzá

hírek

2020. már 25.

Hogyan dolgozik a múzeumpedagógus a múzeumi tárgyakkal?

írta: kocsiskatica
Hogyan dolgozik a múzeumpedagógus a múzeumi tárgyakkal?

A murányi várterem ajtajának egy darabja Petőfi és Tompa aláírásával

A „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” - Petőfi választásai című állandó kiállításon látható a murányi vár ajtajának egy kivágott darabja, amelyen Petőfi aláírása is kivehető. Ez a tárgy sok mindent elárul Petőfi személyiségéről és a kultusz természetéről is. Most Czékmány Anna, a múzeumpedagógiai osztály vezetője mesél arról, hogyan kerül elő ez a tárgy egy-egy múzeumpedagógiai foglalkozás során.

_96i5962_1kis.jpg

Fotó: Birtalan Zsolt/PIM

Petőfi 1847. július 5-én Tompa Mihállyal kirándult a várba és, mint azelőtt oly sokan mások, ők is megörökítették a nevüket a várterem telefirkált ajtaján. Ezekről az aláírásokról egyébként 1855-ben jelent meg először tudósítás: egy kiránduló társaság bukkant rá Petőfi és ...

Tovább Szólj hozzá

aláírás kultusz dedikáció Petőfi Sándor kedvenc tárgyaink Relikviatár Czékmány Anna

2020. már 18.

Egy filológiai kincsesbánya 1.

írta: pimblog
Egy filológiai kincsesbánya 1.

Előkerült a Levelek Iris koszorújából kötet teljes kézirata

Elveszettnek hitt kincsekkel gazdagodott a Petőfi Irodalmi Múzeum. 2018 decemberében meglepetésszerűen tűnt fel az a két doboznyi anyag, amelyről a feldolgozás során derült ki, hogy a körülbelül 450 fóliós levelezés és analekta nem egyéb, mint az Elek Artúrhoz került Osvát-hagyaték mostanáig lappangó része. A gazdag gyűjtemény kiemelkedően legfontosabb része Babits Mihály Levelek Iris koszorújából című verskötetének levelekkel kísért, tartalomjegyzéket is összeállító, kiadásra elküldött kéziratos anyaga. 

babits_kezirat2.jpg

A Levelek Iris koszorújából első kiadása (Forrás: PIM Könyvtár)

A lelet azért nevezhető bátran szenzációsnak, mert nem is reméltük, hogy lappang valahol és azt végképp nem, hogy előkerülhet, hiszen a szerzői ...

Tovább Szólj hozzá

kézirat Babits Mihály Nyugat Osvát Ernő kedvenc tárgyaink Kézirattár a hagyatékok útja Kelevéz Áges Levelek Iris koszorújából

2020. már 15.

Hosszú gondolkodás, készülődés előzte meg ennek a blognak az indítását.

írta: pimblog
Hosszú gondolkodás, készülődés előzte meg ennek a blognak az indítását.

Az irodalmi muzeológusok, kurátorok személyes tapasztalata, hogy mennyi kérdés fogalmazódik meg az érdeklődőkben egy-egy szakmai vezetés, előadás után – mégis, sokáig vitatkoztunk azon, elindíthatunk-e erre a benyomásra támaszkodva egy folyamatosan frissülő, „élő” blogfelületet. Az utóbbi két hónapban felpörögtek az események és végül március 15-öt jelöltük ki céldátumként – akkor még természetesen nem sejtve, hogy milyen szomorú aktualitása, jelentősége lesz az online aktivitásunk megindításának.

A kutató, gyűjteményező muzeológusok olyan hétköznapi emberek, akiknek különleges munkájuk van. Akik nap mint nap követlenül megtapasztalják, hogy a múlt változik, bővül. Ismeretlen hagyatékok, művek bukkannak fel, ...

Tovább Szólj hozzá

rolunk

2020. már 15.

Így született meg az Elbocsátó, szép üzenet

írta: pimblog
Így született meg az Elbocsátó, szép üzenet

Nehéz a dolga a filológusnak, amikor Ady egy-egy versének keletkezéstörténetét kutatja, mivel a költő nem vezetett rendszeresen naplót, sőt életéről sem készült kronológia. Az Elbocsátó, szép üzenet születése azonban azért is olyan érdekes, mert sok írásos dokumentum kapcsolódik hozzá a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből.

Ady Endre 1912. február 15. körül bevonult a Városmajor-szanatóriumba (ma: Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika), ahol július közepéig kezeltette magát. „Körülbelül 4 hétig teljes és komoly kúrát tartott itten: fürdőket vett, pakolást kapott, dietán élt s ha nem is tartott teljes abstinenciát, mindenesetre minimálisra mérsékelte az alkoholt és nikotint […]” – emlékezett erre az ...

Tovább Szólj hozzá

vers kézirat autográf Ady Endre PIM Léda kedvenc tárgyaink Kézirattár a hagyatékok útja Borbás Andrea

2020. már 15.

Hol történik az irodalom?

írta: Benedek Anna (PIM)
Hol történik az irodalom?

A Nyitott Műhely felvételeit digitalizálja és teszi kutathatóvá a PIM

Ha egy iskolást megkérdezünk arról, szerinte hol írnak, alkotnak, élnek a költők-írók, majdnem biztos, hogy egy kávéházat vagy egy magányos padlásszobát képzel el. A magyar irodalomtörténet számos híres hely nevét őrzi a Pilvaxtól a Centrálon át a Hadik Kávéházig. Egy-egy korszakot is jellemeznek ezek a helyek. Sokatmondó, hogy a városnak mely pontja volt éppen az, ahol az irodalombarátok összegyűltek, hol lehetett egy fekete vagy egy pohár ital mellett üldögélve írni és olvasni, vagy épp meglesni a művészeket.

A Médiatár hang- és videóanyagai között is őrzünk kultikus helyszíneken tartott estekről szóló felvételeket: kutatható egy felolvasóest az Egyetemi Színpadon vagy a Katonában, meghallgatható egy Holmi-est az Angelika ...

Tovább Szólj hozzá

gyűjtemény digitalizáció hangfelvétel nyitott műhely videofelvétel Médiatár a hagyatékok útja Benedek Anna

2020. már 15.

Hogyan születik meg egy kiállítás ötlete?

írta: Wirth Imre
Hogyan születik meg egy kiállítás ötlete?

Egy tervezett tárlatunk elé

Terveink szerint szeptemberben nyílik a magyar indiánozásnak emléket állító kiállításunk, amely Baktaytól Borvendég Deszkáss Sándoron át a bakonyi indiánokig, a cserkészettől az „indián ügy” besúgói jelentésekben felbukkanásáig kísérné a látogatót. Most Wirth Imre mesél arról, hogyan született meg a fejében a Rézbőrű volt az alkony című kiállítás ötlete.

A JAK-füzet sorozatban 1994-ben megjelent Történetek az eszkimóháborúból című kisregényem végén illendően felsoroltam, kiktől idéztem jelöletlenül, kiket hallottam magamban időről-időre írás közben. Közöttük szerepelt Borvendég Deszkáss Sándor neve is, hiszen az én indián-eszkimó világom felépítése az ő 1941-ben az Athenaeumnál megjelent ...

Tovább Szólj hozzá

indián kiállítás kulisszatitkok Borvendég Deszkáss Sándor Wirth Imre

2020. már 15.

Hősvértől pirosult gyásztér

írta: Kalla Zsuzsa (PIM)
Hősvértől pirosult gyásztér

A csatatér mint kulturális örökség

Hogyan alakul át egy valamikori ütközet helyszíne a közösségi emlékezet szimbolikus elemévé? Mi kell ahhoz, hogy egy csatatér a kulturális örökség tartós elemévé váljon? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a segesvári tömegsírok fölé emelt emlékmű kapcsán irodalomtörténészekkel, régészekkel, hadtörténészekkel - konferenciákon, tanulmányokban és természetesen a fehéregyházi összecsapás terepkutatásai során is. A válasz egyértelmű:  a történeti csataterek régészeti kutatásának fontossága a mikrotörténetek megragadásában áll.

A történeti csatatér jelentősen különbözik az eltemetett, régészeti jellegű kulturális örökségi helyszínektől, jellemzően a településektől, temetőktől. Úgynevezett ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás csatatér kulisszatitkok Petőfi Sándor Kalla Zsuzsa