Logo Pic
pörgeszurkol 2024. október 20.

Mona Lisa mosolya megmentette a vasárnapomat

A terveimnek megfelelően indult a vasárnapom, aztán jött pár gyomros, de végül minden jóra fordult - leszámítva a Kerület meccsét.

Komáromba látogatott a Kerület vasárnap, ami nem éppen a legjobb túra: rendszerint szenvedős meccs, általában autó, pedig lehetne vonat is, mindig felmerül, hogy menjünk át az északi oldalra sörért, de a vasárnap ebédidő erre nem alkalmas. Persze lehet csinálni jó programot egy ilyen meccsből is!

20241020_133144.jpg

Idén elég sűrűre sikerült az októberem első fele, ezért nem tudtam annyit biciklizni, mint szerettem volna. Nagy reményem volt, hogy október 20-án az időjárás engedni fogja, hogy Komáromba biciklivel menjek - a pontos útvonal kidolgozását meghagytam a bosnyák túra utánra, ha tényleg jó időt jósolnak. Végül azt terveltem ki, hogy Esztergomig vonat, onnan Párkányon át, a Duna északi oldalán Komáromig tekerés, majd át az új hídon, és visszacsorgás a MOLAJ-sporttelepig. A bónuszt a Platz nevű kocsma jelentette (volna), ami a Google és a Facebook szerint is 12-kor nyit vasárnap, éééés októberben csapolnak ott szűretlen Pilsnert. Na, hát ebből a mondat második fele igaz, ezt láttam a zárt ajtók mögött, ám hiába írtak helyben is 12-es nyitást, fél 1-ig nem nyitott ki a hely. Ez főleg bosszantó volt annak tudatában, hogy Párkányban is megpróbálhattam volna a szűretlen Pilsnert egy reggel 8-kor nyitó kocsmában, de azt mégiscsak túlzásnak éreztem. Meglepő módon Komárom csonka országi részén is kapható nefiltr Pilsner, de a Mona Lisa vasárnap zárva tart. 

Így aztán sör nélkül folytattam az utam, ráadásul azzal, hogy elmentem az új hídig, még az idővel is megcsúsztam - kínkeserves volt az 1-es út mentén Szőnyön át a meccsig eljutni, késtem is bő 20 percet. Pedig Komáromig egyébként nagyon jót bicikliztem, szép időben, jórészt közvetlen a Duna mellett haladtam, tartva az ütemtervet, kisebb megállásokkal is 12 előtt pár perccel Komárom központjába értem.

20241020_125643.jpg

A meccsre érve már nagyon úgy tűnt, hogy a jól induló nap rossz véget fog érni: nem elég a bebukott sör és az utolsó pár kilométeren a szenvedés, ráadásul 1–0-ás hátránynál érkeztem meg a meccsre, ahol a Kerületnek az első félidőben sansza sem volt gólt szerezni. A büfében csak Sopronit lehetett kapni, a hazai oldalon elvileg volt Heineken is, de még 70 kilométer biciklizés után sem fanyalodtam rá ezekre egy olyan napon, amikor szűretlen Pilsnerre készültem lélekben. Inkább ittam üdítőt. 

A második játékrész első felében továbbra is a Komárom játszott jobban, egy szabadrúgásból meg is duplázta előnyét a hazai csapat. Ekkor már szurkolás helyett is a bírót, meg néha a komáromi játékosokat szidtuk, tényleg az egyetlen örömnek az tűnt óbudai részről, ha magunkat szórakoztatjuk. Aztán jött Barczi és egy szép támadás végén a kapuba lőtt, 2–1.

20241020_132841.jpg

S akkor 66. perc alvás után felébredt a csapat! Több veszélyes támadást is vezetett a Kerület, egyszer a felső lécet is sikerült eltalálni, de a gól nem jött össze. Egyrészt az utolsó 20-25 perc miatt kijárt volna egy pont a csapatnak, másrész nem lehet ennyire gyengén focizni több mint egy órán át egy kiesés elől menekülő csapat ellen. Az ilyenek miatt nincs esély idén sem a bajnoki címre, hiába megy egészen jól az élcsapatok ellen (a Mosonmagyaróvár például csak tőlünk kapott ki), ha a kötelezőt nem tudjuk hozni. Édeskevés volt ez a komáromi teljesítmény az utolsó húsz perc kivételével, az legalább jól nézett ki. Csak annyi futball nem elég egy meccsen.

A javuló játék mellett más is fellelkesített a meccs vége felé: a szűretlen Pilsner hiányán való nyavalygásomból induló beszélgetés eljutott egy olyan pontig, ahol kiderült, hogy a tatai Mona Lisa 15 órakor kinyit vasárnap is. Egy gyors Facebook-csekkolás után láttuk, hogy ráadásul ők is kínálnak nefiltert. Ha aranyból lennének a tökeim és a combjaim, akkor talán le is tekertem volna Tatára, ám a meccsig megtett mintegy 70 kilométer után csak Almásfüzitőig mentem, ahol egy megállóra vonatra szálltam. Tatán végül sikerrel jártam!

20241020_154347.jpg

Tökéletes!

Igen, nekem ez a világ legjobb söre! Nyilvánvalóan vannak izgalmasabb, érdekesebb kisüzemi sörök, de egy jól csapolt szűretlen Pilsner helyett semmit nem választanék. Ráadásul ez tényleg különleges darab, Pilsenen kívül csak októberben kapni, és csak egyes kocsmákban - Csehországban azért akad több százas nagyságrendben olyan Pilsner márkakocsma, ahol mérik, Szlovákiában pár tucat, és immár Magyarországon is (legalább) kettő. A legjobb persze a gyárban, de ennél sokkal kisebb a kontraszt a gyárihoz képest, mint a sima Pilsnernél: az is mennyei a hazájában, itthon viszont - fogalmazzunk úgy - változatos a minősége. A Mona Lisában mondjuk a sima pilzást is jól csapolják, de a szűretlen egészen csodálatos volt, hatalmas szívecskét küldök a helynek!

20241020_154147.jpg

Bár lett volna kedvem többet is inni és akár meg is vacsorázni ott, nem akartam túl későn hazaérni, így két korsóval beértem - az első tíz perc alatt ment le. Tulajdonképpen ez az egyetlen baj ezzel a kocsmával, hogy Tatán van, ahonnan még hosszú az út hazáig. Mindenesetre a Mona Lisa rám mosolygott, és meg is mentette ezzel a vasárnapomat - igaz, az összesen 90+ kilométer biciklizés meccsel összekötve október derekán amúgy is ajándék, de szűretlen Pilsnerrel már egyenesen kiváló! Akkor is, ha kikap a csapatom.

Vissza a címlapra
Pörge grundol
Meccsbeszámolók a legalsóbb osztályoktól a NB-s szintig, beleértve a kupákat és a női focit is, minél több pályáról, de felülreprezentálva a III. kerületi TVE-t. Néha véleménycikkek. Nem szurkolói blog, de nem is semleges oldal.
Legjobban pörgő posztok
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 8 nap
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 6 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 5 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 8 nap
Cikkek a címlapról
Cincinnatus - egy szerény diktátor
Lucius Quinctius Cincinnatus személye, sok tekintetben a mitológiák korát idézi, de a modern tudósok egyetértenek abban, hogy valódi személy volt, aki az ie. V. században élt és dolgozott Róma érdekében.
Motta: „Kedden Cambiaso ismét kapitány lehet”
Thiago Mottát a keddi BL-meccs előtt már a továbbjutásról kérdezték, de az edző erről még nem akart beszélni, viszont elmondta, hogy lesz visszatérő a Stuttgart elleni meccsen, számolt be a Sky Sport. „Nem gondolunk még a továbbjutásra a kvalifikációra. Viszont van néhány fontos visszatérő…
>