2020. jún 07.

Nemzeti Évfordulóink 2020 – a PIM kiadói tevékenysége

írta: Asztalos Emese (PIM)
Nemzeti Évfordulóink 2020 – a PIM kiadói tevékenysége

Miként érdemes egy klasszikus kiadvány arculatát megújítani?

Múzeumshopok kartonpapírillata, kiállítási albumok csillanó oldalai, műtárgykatalógusok színes borítói, tanulmánykötetek izgalmas grafikai megoldásai… Mindezek elengedhetetlenül hozzátartoznak egy múzeum tevékenységéhez, küldetéséhez. A PIM falai közt bizony egy könyvkiadó is megbújik. A gyűjteményezés-feldolgozás-bemutatás alapfunkciókhoz ugyanis nemcsak a raktárak, kiállítóterek műtárgyai, vitrinei és persze legfőképp a muzeológus-kurátorok koponyái szükségeltetnek, hanem a kiadványozás, publikálás tevékenysége is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum alapításától kezdve számos tudományos, ismeretterjesztő kiadvány, képes kiállításkatalógus, forrásközlő ikonográfia stb. kiadójaként is funkcionál. Ennek vegykonyhájába szeretnénk időről időre bepillantást engedni, hiszen „laboratóriumunkban” – a PIM más műhelyeihez hasonlóan – rendkívül szerteágazó munka zajlik.

Az újév egyik izgalmas kiadói kihívása volt, hogy a Nemzeti évfordulóink 2020 periodika idei száma a PIM gondozásában láthatott napvilágot. E jubileumi kötet korábban a bölcsészettudományi, akadémiai intézetek és a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet, majd Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet közös égisze alatt jelent meg. Múzeumunknak így egy nagy hagyományú, magas nívójú kötet folytonos gazdájaként kellett megállnia a helyét.

nemzeti_evfordulok1.png

Kép forrása: Nemzeti évfordulóink 2020

Az 1990-től létező időszaki kiadvány mindenekelőtt a „nemzeti évforduló” műfaján gondolkodtat el: mit jelentenek a jubileum, az ünnep, az emlékezés fogalmai? A rendszerváltást követő években elengedhetetlennek bizonyult a megszakított, elhallgatott vagy épp átírt nemzeti emlékezet számára új fogódzókat teremteni, a kollektív emlékezésből kiszakított történelmi személyeket, eseményeket felmutatni. Ennek a tulajdonképpen máig hevesen zajló, forrongó múltértelmezésnek az egyik viszonyítási pontja, zsinórmértéke, tudományosan objektív alapköve kíván lenni a Nemzeti Évfordulóink című évkönyv.  

Egy három évtizedre visszatekintő kiadványtörténeti tanulmányt későbbi, átfogó kutatásra bíznék, és egyelőre egy másik, sarkalatosan időszerű kérdést villantanék fel. Amellett, hogy a nemzeti emlékezet (újra)konstruálása máig alakulóban van, mindezzel párhuzamosan rapid módon változnak e közös tudás médiumai, hordozói, memóriafelületei. 

A rendszerváltással, vagyis e kötettel egyidős nemzedék – például jómagam is – mondhatni papíralapú társadalomba született. Gyerek- és kisiskolás koromban kizárólag nyomtatott könyvek, papírlevelezések, kézzel írt naplók és persze manuális, filmtekerccsel működő Kodak fényképezőgépek jelentették a múlt rögzítésének, az emlékek jelenvalóvá tételének eszközeit. 

nemzeti_szinyei.png

Kép forrása: Nemzeti évfordulóink 2020

Ehhez képest a mai digitális Instagram-tartalmak, virtuális, tiszavirág életű Snapchatek idejében miként lehet a Nemzeti Évfordulóink 2020-as kötetet valóban izgalmassá, szívesen használt kézikönyvvé varázsolni a kiadvány fő célcsoportja, az iskolások, tanárok számára?

A számos lehetséges megoldás közül idén egy válasz alaposabb kidolgozására vállalkozhattunk. 

Biztosak voltunk benne, hogy a ma uralkodó képiség korában, vagyis a vizualitás – minden más jelhordozónál fontosabbá váló – világában a Nemzeti Évfordulóink 2020 grafikáját újfajta köntösbe szükséges öltöztetnünk. Ehhez kértünk segítséget a Graphasel Design Studiótól, melynek munkatársaival az elmúlt években rendkívül gyümölcsöző szakmai kapcsolatban állunk. Ezúttal (is) arra kértük őket, hogy a megjeleníteni kívánt tartalomhoz a legnagyobb tisztelettel, egyúttal pedig a legfrissebb vizuális szemlélettel forduljanak.  

vagolap02.jpg

Kép forrása: Nemzeti évfordulóink 2020

Nos, az eredmény minden bizonnyal önmagáért beszél.

Az egyes nemzeti események, személyek játékos formában, szellemes képi asszociációkkal, vizuális tömörítésekkel rajzolódnak elénk, melyek amellett, hogy figyelemfelkeltő funkcióval bírnak, az adott nemzeti évforduló memorizálását, bevésődését segíthetik, vagyis identitásformáló erővé léphetnek elő. Zenthe Ferenc így Tenkes kapitányaként ülhet a Szomszédok Taki bácsijának ikonikus piros Ladájában; Kárpáti Rudolf olimpiai bajnok pedig – kiváló sportoló mellett nagyszerű zenészként – vonó helyett kardjával húzhatja hegedűjén a taktusokat.

A múzeum színes, változatos, fordulatos munkájához kiválóan illeszkedett tehát e felelősségteljes megbízatás, melynek legalább ennyire színes, (év)fordulatos eredményét reméljük, hogy mind a tanuló ifjúság, mind az ünnepelni, emlékezni vágyók kedvteléssel fogják forgatni.

A kiadvány online is elérhető, ingyenesen letölthető itt.

Asztalos Emese

Szólj hozzá

design könyv kiadó kötet kiadvány digitalizáció kulisszatitkok PIM Nemzeti Évfordulóink 2020 arculet Asztalos Emese